Hasses hemmelige mission: Saml et fodboldlandshold

15. SEP 2018 • 14:58SPORT • AF KASPER RASMUSSEN

Hasses hemmelige mission: Saml et fodboldlandshold

Forrige mandag er Hasse Kuhn på vej på arbejde, da han får et opkald fra Dansk Boldspil-Union.

Manden i den anden ende - bornholmeren vil ikke ud med, hvem han er, kun at han er ”én af de høje herrer” i fodboldunionen - spørger Hasse, om han har mod på at prøve at samle et fodboldhold, som muligvis skal repræsentere Danmark i onsdagens landskamp i Slovakiet.

– Jeg siger til ham, at det vil jeg da godt høre lidt mere om. Han svarer, at han kommer forbi mig i Lyngby om en halv time. Så da kan vi holde et møde. Han tilføjer, at jeg lige kan tænke mig om så længe, fortæller Hasse Kuhn, som får klar besked på, at det er en hastesag.

Så Hasse Kuhn ringer straks til Syvstjernen i Værløse, hvor han arbejder som pædagog. Han spørger med det samme, om han kan få ferie omgående, og en uge frem.

– Jeg forklarer min chef, at jeg skal på en hemmelig mission, men at han nok skal få at vide, hvad det drejer sig om, griner Hasse Kuhn og fortsætter:

– Min chef sagde, at det var okay, bare det ikke var noget alvorligt. Han troede sikkert, at jeg fejlede et eller andet, men det forsikrede jeg ham om, at jeg ikke gjorde, siger Kuhn.

Gjorde det for dansk fodbold

Mødet med DBUs høje herre tager cirka tre kvarter. Undervejs i samtalen understreger Hasse Kuhn, at han hverken vil tage unionens eller spillernes parti i polemikken omkring en ny landsholdsaftale.

– Jeg gjorde det her for dansk fodbold, og det er det eneste, det gik ud på for mit vedkommende. Jeg kan ikke se Danmark udelukket fra turneringer i de kommende år, og landsholdet er også vigtigt for ungdomsfodbolden helt generelt, så spillerne har nogle at se op til, siger Hasse Kuhn.

Han tror, at DBU ringede til ham, fordi han ved en masse om, hvad der rører sig i Danmarksserien og 2. division, dér hvor spillerne til det alternative landshold skal findes. Opgaven er at samle en trup på 23 spillere. Hasse Kuhn er cheftræner i Skjold Birkerød, der spiller i Danmarksserien. Så det er en del af Kuhns paratviden, at have tjek på konkurrenternes spillere.

Desuden har Hasse Kuhn prøvet noget lignende før. Da Lyngby gik konkurs i 2001, trådte han også til. Dengang var Hasse Kuhn træner for klubbens hold i Danmarksserien, så da cheftræner Poul Hansen og alle kontraktspillerne blev fritstillet, overtog Kuhn ansvaret for en flok amatører, der skulle forsøge at gøre sig i Superligaen.

Nu 17 år senere får Hasse Kuhn en lignende udfordring, og uden større betænkningstid siger han igen ja til denne ekstraordinære udfordring.

– Uden at tage munden for fuld, tør jeg godt sige, at jeg kender stort set alle spillere og deres kvaliteter i Danmarksserien. Inden jeg gik i gang med at ringe rundt til spillere, sagde jeg til DBU, at jeg gerne ville have et navn ind, som skulle stå lige foran mig. Jeg havde ikke lyst til at stå alene med det her, fortæller Hasse Kuhn.

John ‘Faxe’ Jensen bliver udnævnt til landstræner, mens Hasse Kuhn bliver assisterende landstræner. De to har kendt hinanden meget længe, lige siden de for mange år siden stod overfor hinanden i kampe mellem Brøndby og Lyngby. Så Hasse Kuhn er rigtig glad for, at valget faldt på ‘Faxe’.

– Jeg brugte resten af mandagen på at ringe rundt til alverdens fodboldspillere. Og så tog jeg til træning i Birkerød mandag aften. Under træningen modtager Hasse Kuhn endnu et opkald fra DBU, som gerne vil se ham igen samme aften på DBU Allé i Brøndby kl. 21. DBU vil gerne have en liste over mulige spillere, som kan rejse med til Slovakiet.

– På det tidspunkt havde jeg fremtryllet 10-15 spillere. Men så sker der det, at futsal-landsholdet melder sig under fanerne: Og så skulle jeg i gang med at gennemgå spillere derfra. Heldigvis kendte jeg et par stykker i forvejen. Da vi til sidst fik blandet holdet, viste det sig, at vi havde 28 mand klar, fortæller Hasse Kuhn og fortsætter:

– Men sent på aftenen, var der alligevel flere som trak sig igen. De følte ikke, at de kunne stå inde for projektet. Det var selvfølgelig ærgerligt, men jeg fandt fire spillere mere, så til sidst landede vi på 24 spillere, siger Hasse Kuhn.Selv havde han ingen betænkeligheder ved at være en del af det alternative landshold.

– Nej, det havde jeg overhovedet ikke. Jeg har jo fulgt med i pressen, og jeg kunne godt se, hvor stor risikoen var for, at dansk fodbold ville blive banket flere år tilbage, hvis landsholdet ikke stillede op i Slovakiet. I værste fald ville Danmark blive smidt ud af UEFAs turneringer.

Både John ‘Faxe’ Jensen og Hasse Kuhn føler, at de gør det rigtige ved at stille op. Sammen får de hurtigt uddelegeret opgaverne. Mens Hasse Kuhn skal tage sig af mandskabsbehandling og idéer til dødbolde, vil Faxe tage sig af det taktiske oplæg.

Tirsdag

Tirsdag møder trænere og spillere hinanden for første gang hos DBU i Brøndby.

– Vi mødtes lidt bag en hæk, så journalister og andre nysgerrige ikke skulle se os. Her fortalte vi spillerne, at vi skulle flyve fra Roskilde Lufthavn ved 16-tiden samme dag.

DBU stiller med A-kæden. Alt hvad det alternative landshold har brug for, bliver stillet til rådighed. Da den for offentligheden ukendte trup samles i lufthavnen er en læge, fysioterapeuter, massører, psykologer og personlige coaches indlemmet i gruppen.

– Jeg tror egentlig ikke, at halvdelen af spillerne var helt klar over, hvad de havde sagt ja til, griner Hasse Kuhn.

Da spillerne går ombord på flyet sent tirsdag eftermiddag i Tune lige syd for Roskilde, er udsynet til flyet skjult af parkerede brandbiler. Ingen udenforstående kan se, hvem der går ombord.

– Det var lidt vildt. På den ene side følte man sig lidt som en popstjerne. Men på en anden måde følte man nærmest, at man skulle være med i en hemmelig mission i en eller anden krig. Det var lidt surrealistisk, griner Kuhn. Da han går ombord, er han dog helt afklaret med, hvad missionen handler om.

– Jeg er jo efterhånden en gammel mand, så det var ikke sådan, så jeg blev nervøs for hele setuppet, siger bornholmeren.

Vel fremme i Slovakiets hovedstad Bratislava bliver det splinternye landshold indlogeret på et luksushotel med udsigt til Donau.

– Vi havde egen kok med fra København, og vi kan få alt den mad, vi overhovedet kan tænke os. Vi skal bare sige b, så kommer der biksemad, og hvis vi siger a, så kommer der en avocado. Det var ligegyldigt, hvad vi bad om, så stod det der. Der manglede ingenting, og vi blev næsten behandlet som små konger, siger Hasse Kuhn.

Onsdag

Normalt træner landsholdet aldrig på selve kampdagen. Men intet er normalt for det alternative landshold, så det træner samme dag som samtlige spillere skal debutere i en officiel landskamp. Det er spillernes eneste mulighed for at røre en bold sammen, så de bare kender lidt til hinanden, inden de skal kastes for de slovakiske løver. Træningen er først og fremmest taktisk, og der skal øves dødboldsituationer.

– Spillerne kunne lige få løbet lidt og rørt en bold. Samtidig forsøgte vi at få noget af nervøsiteten til at forsvinde hos de spillere, som måske stadig ikke helt var klar over, hvad de var gået ind til. Vi havde fortalt dem, at de skulle prøve at lade være med at kigge i deres telefoner og følge med i medierne derhjemme, men det er jo svært helt at undgå, fortæller Hasse Kuhn.

Ingen troede på dem

I vore dage får venskabskampe sjældent ret megen omtale. Men kampen i Slovakiet er en undtagelse, og over 600.000 danskere følger matchen hjemme i sofaen. Det er langt flere end det ”rigtige” landshold ville have fået.

– Da vi ankom til Trnava stadion, holdt vi et taktikmøde. Spillerne fik at vide, hvem der skulle starte på banen. Og så satte vi Thomas Helmigs VM-sang på for rigtig at komme i stemning. Nu skulle vi bare have de her 95 minutter overstået på bedste vis, og det fik vi jo, siger Hasse Kuhn.

Flere eksperter spåede, at Hasse Kuhn håndgangne mænd kunne risikere det største danske nederlag nogensinde. Ifølge de lærde ville niveauforskellen på det alternative danske landshold og det slovakiske, anført af profiler som Marek Hamsik fra Napoli og den tidligere Liverpool- og nuværende Fenerbache-spiller Martin Skrtel, være så stor, at det kunne ende med en større røvfuld, end da Danmark en majdag i 1937 tabte 0-8 til Tyskland.Sådan går det som bekendt ikke. Det alternative landshold slipper fra Slovakiet med et hæderligt nederlag på 0-3. Og Hasse Kuhn er både glad og stolt over, at kampen i Slovakiet slutter i alt andet end en ydmygelse.

– Vi frygtede da også en smule, at det ville ende med en kæmpe røvfuld. Men heldigvis mødte vi et østeuropæisk hold, og det kan måske godt have lidt svært ved at koncentrere sig om sådan en opgave. Samtidigt tror jeg, at langt over halvdelen af vores drenge spillede over evne, siger Hasse Kuhn og fortsætter:

– Efter kampen var vi et eller andet sted alle lidt høje over oplevelsen. Stemningen var euforisk, og det var som om, at vi havde vundet verdensmesterskabet, for det var jo et svendestykke af en flok drenge, som ikke kender hinanden. Det burde jo ikke kunne lade sig gøre, for vi vidste jo knap nok, om de var venstre- eller højrebenet? Og de mødte et landshold med flere verdensstjerner, fortæller Kuhn, som mener, at hele truppen bestod prøven.

Glad for at det sluttede i Slovakiet

Lidt over midnat er truppen tilbage på hotellet i Bratislava. Spillerne og lederne får en øl eller et glas rødvin, mens de snakker om oplevelsen. Og spillerne lover hinanden, at de vil holde sig klar, hvis der bliver brug for dem igen i søndagens landskamp mod Wales. Sådan går det som bekendt ikke, og det er Hasse Kuhn nu ganske godt tilfreds med.

– Gudskelov var der ikke brug for os i søndags, siger Kuhn.

Da var det rigtige landshold på banen igen, og på Christian Eriksens to træffere vandt det 2-0 over Wales. Kuhn tvivler på, om det alternative landshold ville have haft styrke til endnu en stor præstation. Kampen i Slovakiet var en meget intens oplevelse for mange af spillerne:

– De oplevede jo lige pludseligt et enormt stort fokus på sig, og samtidigt kørte der jo også en smule hetz i medierne, siger Kuhn, som selv både er blevet kontaktet af flere danske medier og en fransk tv-station, siden han vendte hjem.

Den tidligere landsholdsanfører Daniel Agger var en af dem, der trods alt anerkendte det alternative landsholds præstation, og det varmer Kuhn.

– På Twitter skrev Agger ‘Well done boys’. Det var det vigtigste for os alle sammen, siger Hasse Kuhn.

Tilbage på arbejdet Syvstjerneskolen i Værløse oplever Hasse en anden opmærksomhed, end han er vant til.

– I mandags blev jeg faktisk klappet ind på lærerværelset, da jeg mødte på arbejde. Mine kollegaer er meget fodboldinteresseret, og det var sådan, så jeg fik en klump i halsen, siger han.

Men det er ikke kun kollegaerne, som har fulgt Hasse Kuhn og det alternative landshold:

– Der er mange børn, som har spurgt om at få autografer, og det er dejligt at prøve igen, griner Kuhn.


18. JUN 2019 • 11:15 FOR ABONNENTER

Kroejer fortsætter kampen: Det er ekstremt principielt

18. JUN 2019 • 09:42

Museum lancerer ny hjemmeside

Mest læste