Frivillige søges: Naturen har brug for hjælp
Foto: Berit Hvassum

17. SEP 2018 • 05:55 • AF HOLGER LARSEN

Frivillige søges: Naturen har brug for hjælp

– Jeg har altid kikkerten med, for det kan være, at der er noget spændende at se, siger Klaus Hermansen, inden vi går ned ad trappen og ned i Svartingedalen.

Vi er mødtes på parkeringspladsen ved Åhalsegård på Kirkedalsvej i Rutsker. Ved trappen har Fugleværnsfonden sat et skilt op. Men rent faktisk starter fondens 27 hektar af dalen faktisk først et stykke inde på stien og fortsætter ud mod Simblegårdsvej, hvor der er adgang til dalen fra Hasle Vandværk.

Klaus Hermansen håber ikke kun at få fugle i kikkerten. Han håber også at få øje på nogle nye frivillige til Fugleværnsfondens arbejdsgruppe.

Man har i forvejen tre frivillige, der holder øje med hvilke fuglearter, man har i dagen, og så er der otte-ni stykker, der har meldt sig til at udføre forskelligt praktisk arbejde. Men man vil gerne have flere, der vil yde tre-fire timers indsats en gang imellem.

Naturpleje

– Vi har brug for nogle, der gerne vil være med til at lave noget naturpleje. Det er for eksempel, at vi kommer herned og holder søen åben, og vi skal lave et stort engområde, hvor vi skal hjælpe forhåbentlig kreaturer, og allerhelst så vi også gerne geder hernede, med at holde engarealet åbent, forklarer Klaus Hermansen, da vi er nået ud til engen og en lille sø.

Her er der tydeligvis nok at gå i gang med. Kommunen har lovet at give de frivillige en hjælpende hånd med at fjerne noget af brombærkrattet.

– Vi skal for eksempel holde elleskud nede og holde øje med dyrene, når vi får dem ud. Vi skal holde stierne åbne, så folk kan gå en god tur her. Falder der et træ ned over stien, så rydder vi, bare lige så stien er fri og lader træet ligge ved siden af. Vi har en plan om at etablere en sti rundt om engområdet, så man kan komme om på den anden side af søen. Ellers lader vi naturen passe sig selv så vidt muligt, siger Klaus Hermansen.

– Til november skal vi bygge redekasser, og der kan vi stadig bruge flere hjælpere. Det er kasser til de forskellige fuglearter, der bor i huler. Blåmejse, musvit, rødstjert og så videre.

– Til vinter, når det bliver sumpet, har vi nogle douglasplanker, vi skal have lagt ud på de mest sumpede steder, så man vil kunne gå nogenlunde tørskoede hernede, fortæller Klaus Hermansen videre om opgaverne for de frivillige.

Tre arbejdsdage plus det akutte

Man regner med, at der bliver tre årlige arbejdsdage. Dertil kommer de akutte opgaver, som hvis der for eksempel vælter nogle træer, der spærrer stien.

– Man yder det, man har lyst til. Det skal være af glæde og interesse for naturen. Her kan man være med til at skabe et fristed for fuglene og naturen i det hele taget.

Klaus Hermansen var ikke selv i tvivl om, at han gerne ville hjælpe, da DOF Bornholm spurgte ham, om han ville være tovholder for de frivillige i Svartingedalen:

– Jeg elsker naturen. Jeg er altid ude i naturen, jeg er ornitolog, har samlet fugle hele mit liv, kigger på sommerfugle og er derhjemme ved at anlægge en stor blomstereng for at hjælpe bier, sommerfugle og så videre. Jeg synes, det her er en spændende opgave, og jeg glæder mig hver gang til at komme herned, siger Klaus Hermansen på turen tilbage til parkeringspladsen.


17. JUL 2019 • 18:08 FOR ABONNENTER

Politiker om konflikten i Snogebæk: Monopol er sjældent godt

17. JUL 2019 • 17:20

Nexøs byfest får dansetelt

17. JUL 2019 • 16:37 FOR ABONNENTER

Aldrig har der været så mange turister

17. JUL 2019 • 15:30 FOR ABONNENTER

Kommunen opgiver nye boliger nord for Rønne

Mest læste