Kampen mod hybenroserne er i gang: Vi starter i Sandkaas
Arkivfoto

14. SEP 2018 • 06:05 • AF NIELS EBDRUP

Kampen mod hybenroserne er i gang: Vi starter i Sandkaas

Der foregår en kamp derude. En kamp, der er begyndt på nordlandet, men som vil brede sig til resten af Bornholm. Bornholms Regionskommune har sat sig for at vinde. De genstridige hybenroser skal rives op med rod!

Netop det faktum, at den invasive rosenbusk skal rives op med rod for at forsvinde, er imidlertid et problem. Det er simpelthen en meget omstændelig proces. Det viser det første års erfaringer med at bekæmpe hybenroserne uden brug af gift, ifølge en redegørelse, som kommunens Natur- og Miljøudvalg har modtaget.

Efter erfaringer gjort ved især Sandkaas, viser det sig, at kommunens folk kan kan bekæmpe roserne på to måder. Enten kan de rive dem op ved hjælp af maskiner, men så forbliver en stor del af rodnettet i jorden.
Alternativt kan de tage fat om spaderne. Så får de gravet mere af rodnettet op, til gengæld tager det hårde arbejde lang tid.

– Vi vil gerne bruge så meget maskinel indsats som muligt, da den manuelle indsats er fysisk meget belastende og tidskrævende. Nogle steder kan vi udnytte, at jorden er løsnet ved maskinel oprykning til dernæst at udføre noget manuel opgravning, da jorden er løsnet ved oprykningen.

– Der, hvor vi graver op, kommer vi tilbage hvert år, indtil planten er helt væk. Der, hvor vi rykker op maskinelt, vil vi nogle gange springe et eller to år over, for at stænglerne kan få tilstrækkelig styrke, så de ikke knækker for let, når vi trækker i dem. Vi skal jo gerne have noget rod med op, står der i redegørelsen.


Begynder på nordlandet


Erfaringerne er primært baseret på det bekæmpelsesarbejde, der er lavet på nordlandet.

– Vi arbejder fra nordspidsen af Bornholm og øst rundt om øen. Det passer godt med, at vi har lavet bekæmpelsesforsøg i Osand ved Sandvig og Næs ved Allinge, og at disse steder er næsten fri for rynket rose. Her kan vi få planten udryddet snart. Når vi går østpå fra Allinge, så er Sandkås det første område, hvor der er stor forekomst af rynket rose. Her lavede vi i 2017 den første indsats med maskine, skriver Bornholms Regionskommunes embedsværk i dets statusbeskrivelse.

Glædede naboerne

Sandkås er det eneste sted, hvor kommunen har fjernet rigtig meget rynket rose. Via et specialindkøbt optrækkerbeslag til en skovtraktor samt en lastbil med grab, har man revet større rosearealer op med rode.

– Hvor der stod enkeltbuske blev disse gravet op. Kysten var generelt ret tilgroet, og vi benyttede, til naboernes store glæde, lejligheden til at få lavet en generel rydning langs kysten, fortæller embedsværket.
Andre steder langs kysten har fået en mindre omgang.

– Ud over den store indsats ved Sandkås har vi taget fat på at grave nogle af de små populationer op. Det er sket ved Næs ved Allinge for at følge op på bekæmpelsesforsøget, ved Salene vest for Gudhjem, på Melsted Strand og mellem Svaneke og Listed, står der i redegørelsen.

Der er de kommende år sat 200.000 kroner af til giftfri bekæmpelse af rynket rose på Bornholm. Indsatsen kostede i 2017 174.000 kroner.

17. AUG 2019 • 15:39 FOR ABONNENTER

Anlægsstop dæmper aktiviteten i byggeriet på Bornholm

17. AUG 2019 • 14:19 FOR ABONNENTER

Nedrivning er i høring

17. AUG 2019 • 13:55 FOR ABONNENTER

Sammenstyrtede bygninger bliver fjernet

Mest læste