Krise i folkeskolen: Politikere er snart klar med en redningsplan

11. AUG 2018 • 05:57 • AF ANETTE VESTERGAARD

Krise i folkeskolen: Politikere er snart klar med en redningsplan

I rene tal er indskrivningen på Hans Rømer Skolen i Aakirkeby faldet fra 40 til 31 til 27 elever på tre år. Det er ikke en halvering, men det er nok til, at skolen i Aakirkeby næste uge tager imod én nulteklassse og ikke to.

Det er uheldigt, medgiver skoleudvalgsformand Morten Riis fra Enhedslisten, men han tilføjer, at der er også fordele ved, at tallet er landet på 27 elever og ikke på 29.

– Hvis der havde været to mere, var man tvunget til at oprette to klasser, og det havde presset Hans Rømer Skolens økonomi gevaldigt, påpeger Morten Riis.

Gælden skal betales tilbage

Og det er netop økonomien, der har sat driften af Midtbornholms eneste tilbageværende folkeskole under pres, idet Hans Rømer Skolen de seneste år har kæmpet for at afvikle en gæld på over en million kroner, uden at det gjorde alt for ondt på kerneydelsen.

Det har ikke været nemt, erkender Morten Riis, der blev formand for kommunalbestyrelsens Børne- og Skoleudvalg efter kommunalvalget i november sidste år.

– Vi var til møde med skolebestyrelsen og ledelsen på Hans Rømer Skolen i januar, og vi tilbød dem, at de kunne få lov til at afvikle gælden over flere år. Men det ville de ikke, og det virkede også, som om der var uenighed om, hvordan gælden var opstået, og om den skulle betales tilbage. Men det skal den altså, siger Morten Riis og minder om, at Hans Rømer Skolen i Aakirkeby ikke er den eneste skole på Bornholm, der døjer med at få pengene til at række.

– Hvis vi slår en streg over Hans Rømer Skolens gæld, er jeg ret sikker på, at jeg lynhurtigt vil blive kontaktet af nogle af de andre skoler på øen, der vil bede om det samme. Men vi trykker desværre ikke pengene selv, siger Morten Riis.

Så kunne man spørge, om vi overhovedet har råd til at drive folkeskole på Bornholm, når eleverne flygter, hvilket medfører en endnu ringere økonomi?

– Jamen vi skal have vendt udviklingen, så folk begynder at vælge folkeskolen igen. Og jeg skal også lige sige, at det trods alt stadig er flertallet, der vælger folkeskolen på Bornholm. Men vi er i gang med at undersøge sagen, og på udvalgsmødet den 4. september får vi resultatet af to undersøgelser, vi har sat i gang. Dels en trivselsundersøgelse, dels en undersøgelse af de bevæggrunde, der ligger bag folks valg af skole. Og her vil vi kigge på de forklaringer og bruge dem til at lave en plan for en bedre folkeskole på Bornholm.


SENESTE NYHEDER

22. AUG 2019 • 18:47 FOR ABONNENTER
Forskere vil have bornholmere i tale: Hvad er livskvalitet?

MEST LÆSTE BORNHOLM

21. AUG 2019 • 22:38
Kandis spiller til dansegalla

Mest læste