Indsigelserne vælter ind: Det nye hus i Arnager vil tage udsigten

11. AUG 2018 • 15:55 • AF ANETTE VESTERGAARD

Indsigelserne vælter ind: Det nye hus i Arnager vil tage udsigten

I slutningen af juli sendte Center for Erhverv, Byg og Sekretariat en byggesag i høring hos naboerne omkring adressen Vagtbodgade 6 i Arnager.

Arkitekt Casper Berntsen fra Studio Heima har på ejerens vegne søgt om tilladelse til at opføre et nyt enfamiliehus i en etage på grunden, der har stået ubebygget i mange år, og det betyder, at naboerne har ret til at gøre indsigelse – hvilket de har gjort i en grad så det minder om en storm.

I alt 13 indsigelser er indløbet til byggesekretariatets sagsbehandler, siden hun 24. juli sendte orienteringsbrev ud til en snes matrikler i det nærmeste nabolag.

Tager havudsigten

Der er mange følelser i reaktionerne mod planerne om at opføre et træhus på 83 kvadratmeter på grunden vis a vis Skansen.

Fortællinger om barndomsminder og ejerforhold, der går flere generationer tilbage, præger indsigelserne mod nybyggeriet.

Således skriver en af naboerne til Vagtbodgade 6:

”Byggeriet vil fjerne det udsyn, vi har til havet (...) . Jeg er fjerde generation på adressen (...) der er et af Arnagers ældste huse. At bo i et sådant hus betyder meget for mig og vores familie, ikke mindst på grund af den historie, der er i et lille fiskerleje som Arnager”, skriver beboeren, der mener, at byggeriet vil nedsætte områdets værdi både økonomisk og kulturhistorisk.

Placeres tilbagetrukket

Grunden på Vagtbodgade 6 er placeret centralt i Arnager, i anden række fra stranden og med direkte udsigt til Skansen og havet. Ejeren, der har haft hus på grunden i mange år, ønsker at opføre endnu et hus ”i et plan uden tagetage”, fremgår det af kommunens orienteringsbrev.

Huset, der ifølge planen skal have tag af tagpap, placeres tilbagetrukket på grunden for skabe plads til parkering, hvilket ifølge arkitekten bevirker, at byggeriet vil fremstå ”mindre dominerende i gadebilledet”. Arkitekten lover desuden, at ”huset tilpasses gadebilledet i Arnager, hvor der er tale om mindre huse på små grunde”.

Byggestilen harmonerer ikke

Den betragtning er beboerne i området imidlertid ikke helt enige i. I en indsigelse fra 7. august skriver en beboer på sidegaden Varpeløkken:

”Det er ganske rigtigt, at der er tale om mindre huse på små grunde, og at det nye hus i størrelse er tilsvarende eksisterende bygninger.

Vi synes dog, at byggestilen og materialevalget ikke harmonerer med de eksisterende bebyggelser og vil virke skæmmende for området”, lyder det i indsigelsen.

En beboer på Vagtbodgade skriver samme dag:

”Det er ikke min oplevelse, at den valgte arkitektur passer ind i det eksisterende gadebillede i Arnager, hvor bygningerne alle er af ældre dato. Vi skal ikke bremse udviklingen, men stadig udvikle, så det historiske og det, som blandt andet turister finder yderst charmerende, ikke går tabt”, skriver beboeren, der desuden er bekymret over, at en god bid af hans havudsigt går tabt, hvis huset på Vagtbodgade 6 opføres som planlagt.

Passer ikke ind i stilen

Formanden for borgerforeningen i Arnager har ikke selv set orienteringsbrevet fra kommunen, men har hørt, at der er modstand mod at bygge et hus på en grund, der tidligere har været ubebygget.

– Jeg har hørt, at det ikke rigtig passer ind i stilen. Men der er vist ikke rigtig nogen, der har lyst til, at der skal bygges noget der, siger Arne Ipsen.


SENESTE NYHEDER

17. NOV 2018 • 10:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. NOV 2018 • 18:55 FOR ABONNENTER

Spændende avlshingst flytter til Bornholm

16. NOV 2018 • 18:15

Svanekeøl vinder sølv og bronze

16. NOV 2018 • 16:11 FOR ABONNENTER

Leder: Husk nu at købe dine julegaver lokalt

Mest læste

16. NOV 2018 • 18:55 FOR ABONNENTER

Spændende avlshingst flytter til Bornholm

15. NOV 2018 • 16:45 FOR ABONNENTER

Toft tror på titlen