Bornholms handelsbyer er lukningstruede
Foto: Berit Hvassum

11. JUL 2018 • 15:48 • AF SOFIE EJDRUP OG MIE MØLBAK

Bornholms handelsbyer er lukningstruede

Den voksende handel på internettet er en udfordring for detailhandlen. Hver gang danskerne bruger fire kroner i fysiske butikker, bruger de én krone på nethandel, hvis man ser bort fra dagligvarer. Det viser Dansk Erhvervs tal fra 2017.

Med internettet har kunderne pludselig fået en alternativ købsmulighed, som både er nem og bekvem, forklarer underdirektør for regional erhvervsudvikling i Dansk Erhverv, Niels Milling.

– Handelslivet på Bornholm er – på samme vis som handelslivet i hele Danmark – ramt af en ændret forbrugeradfærd, som gør, at den enkelte fysiske butik ikke nødvendigvis oplever at have den samme omsætning og dermed indtjening, som de har haft før, siger han.

Kun halvdelen af landets 109 handelsbyer vil være tilbage i 2030, hvis 30 procent af handelen flytter fra landets fysiske butikker på nettet. Det vurderer Institut for Centerplanlægning (ICP) – og det er endda det mest optimistiske scenarie.

Hvis 50 procent af handelen flytter på nettet i 2030, vil kun 29 danske handelsbyer overleve – heraf ingen på Bornholm.

Ny serie om handel

For at overleve må handelsbyerne derfor tænke i nye baner for at lokke kunderne væk fra computeren, mener flere eksperter.

Hvad kan Bornholm gøre for at vende udviklingen? Hvad gør vi i øjeblikket, og kan vi lære af andre byer?
I de kommende dage udfolder Bornholms Tidende problematikken og undersøger, hvordan Bornholm også i fremtiden kan have et mangfoldigt handelsliv.

SENESTE NYHEDER

15. NOV 2018 • 16:45 FOR ABONNENTER
Toft tror på titlen

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. NOV 2018 • 10:32 FOR ABONNENTER

Baskos ejer: Jeg sagsøger politiet

15. NOV 2018 • 06:46 FOR ABONNENTER

Penge til nye døre og vinduer i Aarsdale

14. NOV 2018 • 22:15 FOR ABONNENTER

"Mundert" gensyn med Ruben Søltoft i Musikhuzet

Mest læste