Almindingen vrimler med truet og sjælden natur

11. JUL 2018 • 13:14 • AF MIE MØLBAK

Almindingen vrimler med truet og sjælden natur

Hvis man vil opleve truede og sjældne arter, så skal man bare gå en tur i Almindingen. Her kan man finde hele 116 af slagsen – blandt andet Bechsteins flagermus, svampen prægtig mælkehat og edderkoppen orange hjulspinder.

Bornholms største sammenhængende naturområde ligger dermed nummer fire på Naturstyrelsens liste over steder, hvor man finder flest sjældne arter i Danmark. Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Øverst på listen ligger Tisvilde Hegn med 192 truede arter, Klinteskov på Møn med 179 og Gribskov med 120. Almindingen deler fjerdepladsen med Jægersborg Dyrehave.

Det er forsker Erik Buchwald fra Københavns Universitet, der har gennemgået 22 millioner observationer af alt, hvad der kan krybe, flyve og gå i den danske natur. Han er ved at kortlægge andelen af truede arter i statens skove og naturområder for Naturstyrelsen.

– Omdrejningspunktet for hele projektet har været at finde ud af, hvor og hvordan man i Danmark kan gøre en effektiv indsats for at forhindre tabet af forskellige arter på statens skov- og naturområder. Det har først og fremmest givet os en masse nyttig viden om, hvad de forskellige dyr og planter har af præferencer, som vi sammen med andre analyser har brugt til den nye udpegning af mere biodiversitetsskov, siger erhvervs-ph.d. Erik Buchwald.

De 116 arter i Almindingen er truet på nationalt, europæisk og globalt niveau, og Danmark og 191 andre lande har forpligtet sig til at beskytte dem.

Men listen over de truede arter kan også bruges af alle, der gerne vil have unikke oplevelser i den danske natur.

– De statslige naturområder med flest registrerede truede arter hænger ikke så overraskende sammen med steder, hvor naturen har fået plads. Alle steder har deres egne specialiteter, fra Møns blomsterrigdom, over sommerfugle i Mols Bjerge til Jægersborg Dyrehaves ældgamle træer, der er guf for biller og svampe. De er alle et besøg værd - for både biologinørderne og den almindelige skovgæst, siger Erik Buchwald.

SENESTE NYHEDER

16. OKT 2019 • 06:19 FOR ABONNENTER
Leder: Vi kan ikke undvære flyet
15. OKT 2019 • 20:11 FOR ABONNENTER
Guide: Rønne byder på mange aktiviteter i ferieugen

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. OKT 2019 • 13:46
Hammershus lyser op i aften

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet