Jagt på kartofler førte til sjældent fund
Foto: Allan Rieck

15. JUL 2018 • 18:28 • AF JESPER GYNTHER

Jagt på kartofler førte til sjældent fund

Han var egentlig på udkig efter nogle kartofler, men endte med at finde en sjælden slibesten fra stenalderen.

71-årige Allan Petterson, der bor i Arnager, fik lidt mere hjem, end han havde regnet med, da han i torsdags gik tur med sin hund, Vaks.

På en af markerne ved Arnager mødte han bondemanden, som var i gang med at grave kartofler op. Allan Petterson fik lov til at tage nogle af de kasserede kartofler, som lå ved en stenbunke. Og i dén bunke lå der noget usædvanligt.

– Mens jeg står og tager kartofler, så ser jeg formen på den sten og tænker, at den virker menneskeskabt, den må jeg da have med hjem, fortæller Allan Petterson, som først troede, at det måske var en skulptur.

Efter at have vasket jorden væk fra stenen, sendte konen Merete et billede af stenen ind til Bornholms Museum, som hurtigt meldte tilbage, at det ganske rigtigt ikke var en helt almindelig sten.

Helt præcist er det en slibesten fra den sene bondestenalder, sandsynligvis mellem 3.700 og 4.800 år gammel.

– Så den må være faldet på gulvet mange gange gennem årene, griner Allan Petterson, som nu vil aflevere stenen til Bornholms Museum, ligesom han også vil fortælle museet, præcist hvor på marken stenen blev fundet, så der måske kan gøres flere opdagelser.

– Men du skal ikke skrive det i avisen (hvor den er fundet, red.), for så valfarter folk over på hans kartoffelmark, det vil nok ikke være så smart, siger han med et smil.

Sølvarmbånd fra Vikingetiden
Det er ikke første gang, Allan Petterson gør et stort fund på Bornholm. Han har altid haft en interesse i at lede efter flinteredskaber, og i 1988 var han så heldig at finde et sølvarmbånd fra Vikingetiden, som viste sig at være omkring 1.000 år gammelt. Dengang boede han ved Sandvejen i Pedersker, og på naboens mark fandt han sølvarmbåndet. Det udløste 2.500 kroner i danefæ, hvoraf han valgte at give de 1.200 til naboen. Sidenhen har han ikke gjort nogen større fund.

– Så købte vi sommerhus, og jeg fik fjordheste, og så glemte jeg alt om det, så jeg fik aldrig fundet en skid mere, siger han.

Altså lige indtil i torsdags, hvor han fandt slibestenen blandt kartoflerne. Selv om det virker tilfældigt, mener han selv, at det er hans interesse for oldtidsfund, der gjorde udslaget.

– Jeg har stadig det med at stå og kigge og se, om jeg kan finde et flinteredskab. Andre havde måske ikke kigget mere på den sten, men jeg har det der i mig, at jeg skal lige kigge, siger han.

Skal du så lede efter mere nu i stenbunker?

– Ja, det bliver jeg nødt til. Jeg har fået blod på tanden, så nu satser jeg på, at jeg kan finde den anden halvdel, siger han og kigger på stenen, som kun er en stump af en formentlig oprindeligt ti gange så stor slibesten.

– Men det er nok svært. Det er nok flere år siden, den er knækket.Allan Petterson
kommer oprindeligt fra Vanløse, men har boet på Bornholm i 50 år. Han kom til øen som soldat i 1967 og valgte at blive, da han mødte bornholmeren Merete, som sidenhen blev hans kone.


SENESTE NYHEDER

24. JUN 2019 • 16:27 FOR ABONNENTER
Mange gode fund på genoplivet loppemarked
24. JUN 2019 • 15:24 FOR ABONNENTER
Se billederne: Italiensk trafikkaos på Nørresand
24. JUN 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER
Mandagens leder: Med verden for fødderne
24. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

23. JUN 2019 • 08:21
16-årig åbner ny isbar i Rønne
23. JUN 2019 • 09:07
Ny optiker på vej

Mest læste