Ingen søvn i 30 timer: Mænd roede fra Polen til Nexø
Eget foto

11. JUL 2018 • 05:48 • AF ELISABETH KROGH

Ingen søvn i 30 timer: Mænd roede fra Polen til Nexø

Tre meget trætte polske roere kunne mandag formiddag trække deres flotte robåd op på den lille bedding ved lystbådehavnen i Nexø.

Klokken 05 søndag morgen satte de sig i deres robåd i Kolobrzeg i Polen med det mål at ro til Nexø på Bornholm. Først efter 30 timer på havet nåede de frem, og det var med ømme ben og arme, at især de to af dem gik i land i Nexø.

Det var nemlig meningen, at de tre skulle skiftes til at ro, men den ene roer blev søsyg og måtte ombord på ledsagebåden, der var med, og de to andre måtte ro hele resten af vejen selv.

– Vi holdt kun få minutters pause hver time for at strække benene eller for at spise. På havet er det mest sikkert at holde båden i bevægelse og ro hele tiden, fortæller Kamil Sobol, den ene af de tre, der skiftedes til at ro.

Roerne havde derfor heller ikke sovet i de 30 timer, de var undervejs.

Undervejs indtog de proteinbarer og fik to varme måltider mad fra følgebåden.

– Vi fik kylling med karry og svinekød med grønne pebre, fortæller Kamil Sobol.

Hvordan har I det så nu?

– Lige nu er vi meget trætte, men meget glade. Det er en drøm, der er gået i opfyldelse, siger han og forklarer, at sejladsen skete for at fejre 100 året for Polens uafhængighed.

Kamil Sobol er underviser på Lowicz Sport Academy i Polen og underviser i blandt andet havkajak-sejlads og roning. Han er også taekwondo instruktør, uddannet i Sydkorea.

Den første plan var at ankomme til Nexø klokken 24.00 søndag aften, og roerne havde forventet, at turen ville tage 21-22 timer, men turen var hårdere end forventet på grund af blæst.

Turen foregik i en 50 år gammel og otte meter lang retro robåd.

Husk din historie
Den historiske baggrund for turen har stor betydning for Kamil Sobol. Den lidt usædvanlige måde at fejre 100-årsdagen for, at Polen genvandt sin uafhængighed, var symbolsk: Hver kilometer, der blev tilbagelagt af besætningen, symboliserer et år med polsk uafhængighed, da sejlturen fra Kolobrzeg er netop omkring 100 kilometer.

– Hver kilometer var ligeså svær som den polske kamp for at få uafhængighed, mener han.

Forud har de forberedt sig grundigt.

– Vi har trænet hele distancen i floden Bzura. I et år har vi roet hver uge. Men nu ved vi, at havet er anderledes end floden, konstaterer Kamil Sobol.

– Den sidste del af turen var den hårdeste. Jeg tror, havet tjekker, hvilken karakter du har. Vil du opgive, eller er du en fighter?

Havde I lyst til at give op?

– Ja, vi havde kriser undervejs, vi var søsyge og havde smerter, men vi skubbede hinanden, når det var hårdt, og vi var heldige, fordi det først var i dag, at vi havde stærk vind, fortæller han, da roerne netop er kommet i havn mandag.

Han understreger også, at det var vigtigt, at roerne kender hinanden godt, og at det ikke er nok at være i god fysisk form, man skal også være mentalt stærk for at gennemføre en tur af den kaliber.

– Vi ville også gerne gøre noget, vi aldrig vil glemme, og vi har turen i hjertet nu.

Tro på dig selv
I Polen underviser Kamil Sobol unge, og med turen vil han også gerne sende et andet budskab om selvstændighed, nemlig den personlige selvstændighed.

– I dag er livet let, men i Polen, og i alle lande, skulle man tage mere vare på historien og ikke kun koncentrere sig om nuet og om fremtiden, mener han.

– Denne tur handlede om Polens selvstændighed, men jeg vil gerne generelt set give historien videre til nye generationer, siger han, der synes, at unge i dag er for egocentrede og for uselvstændige.

– For hvert år bliver de unge mere svære at arbejde med. De interesserer sig kun for materielle ting og for at sidde med en skærm. De glemmer kontakten med andre og har ingen selvtillid. Vores tur er også et budskab om, at vi har en passion. Måske har du en anden passion, det er ikke det vigtigste. Det vigtige er at tro på dig selv, tro på det, der betyder noget for dig, og tage livet i egne hænder, at gennemføre det, man har sat sig for, og vise, at hvis man har drømme, kan man føre dem ud i livet, lyder opsangen fra den trætte roer.

For to år siden roede Kamil Sobol i havkajak på den samme strækning fra Kolobrzeg til Nexø, dengang tog sejlturen 27 timer.

Også dengang var ekspeditionen sat i forbindelse med en nøglebegivenhed i den polske historie, nemlig 1050-året for Polens dåb, indførelsen af kristendommen i Polen og oprettelsen af den polske stat i år 966.

Kamil Sobol har også tidligere gennemført en ekspedition rundt om den italienske halvø fra Venedig til Rom i kano – 3.000 kilometers sejlads, som han dedikerede til den polske pave Johannes Paul ll, hvor han efter ekspeditionen mødtes med pave Benedikt XVl i Rom.

Ekspeditionsdeltagerne rejste allerede mandag tilbage til Polen. Nogle med færgen Jantar – sammen med robåden – og andre med følgebåden.


SENESTE NYHEDER

24. APR 2019 • 16:47 FOR ABONNENTER
Flertallets holdning: Nej tak til at genindføre bopælspligt
24. APR 2019 • 15:17
Millionoverskud på skole
24. APR 2019 • 14:12
Strømmen er tilbage i Allinge

MEST LÆSTE BORNHOLM

24. APR 2019 • 15:17
Millionoverskud på skole

Mest læste

18. APR 2019 • 23:35SPORT

Nyt stadionnavn til høring

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag