Løse hjulbolte: Politiet mangler den rygende pistol
Arkivfoto

7. JUL 2018 • 12:16 • AF MIE MØLBAK

Løse hjulbolte: Politiet mangler den rygende pistol

Bilejere på Bornholm oplever stadig i stor stil, at ukendte gerningsmænd løsner hjulboltene på deres biler. Det seneste år har Bornholms Politi noteret omkring 40 sager om løse hjulbolte, vurderer politiets efterforskningsleder, der løbende modtager nye anmeldelser.

Ingen af anmeldelserne har dog ført til en sigtelse. Politiet er på bar bund.

– Vi har ikke nogen smoking gun. Vi har ikke beviset, der kan føre til noget som helst, siger efterforskningsleder Henrik Schou fra Bornholms Politi.

Udfordringen er ifølge politiet, at det kan være svært at fastslå et gerningssted og -tidspunkt, da bilen nogle gange kan køre længe, før de løse hjulbolte bliver opdaget.

– Der er ingen spor at hente på bilerne. Og da vi ikke ved, hvor gerningsstederne er – for det kan være forfærdeligt mange steder – så har vi heller ikke spor der fra. Vi kan kun gå efter bilen og vidneafhøringer, og det er lidt sparsommeligt, forklarer efterforskningslederen.

Mistede herredømmet

Den livsfarlige "trend" startede for lidt over et år siden, hvor problemet var landsdækkende. Mens tendensen tilsyneladende døde ud i resten af landet, fortsatte problemet på Bornholm.

Her har flere bilister oplevet, at et hjul er faldet af en kørende bil, og for et år siden mistede en ung mand herredømmet over sin bil. Han opdage efterfølgende, at boltene var blevet løsnet. Hans mor udlovede en dusør til den, der kunne hjælpe med opklaringen. Men det var der ikke nogen, der kunne.

Ingen er endnu kommet til skade som følge af hærværket, men politiet betegner det som farligt.

– Det bliver registreret som en straffelovsovertrædelse, hvor man forvolder fare for andre. Så det er i den tunge ende, siger Henrik Schou.

Værkstederne kan bære skylden

Efterforskningslederen er ikke sikker på, at der står en gerningsmand bag alle sagerne.

– Det stritter lidt i de her sager, om hvorvidt der er tale om en gerningsmand, der løsner hjulbolte, eller om det er manglende fastspænding af bolte. Det står i det uvisse, siger Henrik Schou.

Efterforskningslederen tror, at nogle af anmeldelserne kommer som en effekt af, at der har været fokus på problemet.

– Så tænker andre, at de har været udsat for det samme.

I en enkelt sag har politiet vidner, der har set en eller måske to gerningsmænd løsne hjulboltene på en bil. Signalementet var dog sparsomt og kunne ikke føre politiet videre i efterforskningen.

– Nogle anmeldelser er uden tvivl reelle nok, og vi tager alle sagerne alvorligt, siger Henrik Schou.

SENESTE NYHEDER

19. MAR 2019 • 19:55 FOR ABONNENTER
Rekordår i brugsen
19. MAR 2019 • 14:16 FOR ABONNENTER
Jann Sjursen: Folkemødet er hele Danmarks forsamlingshus

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. MAR 2019 • 09:00
Restaurant i Allinge til salg

Mest læste