Husk sommerdæk

SPONSERET AF QUICKPOT

Husk sommerdæk

Der er efterhånden stort fokus på at huske at skifte til vinterdæk, men ikke alle tænker på, at det slet ikke er sikkerhedsmæssigt fordelagtigt at køre med vinterdæk om sommeren. Sommerdæk og vinterdæk er konstrueret helt forskelligt og hver især er de to dæktyper målrettet henholdsvis varme temperaturer og sneglatte veje. Derfor er det vigtigt at huske at få skiftet til sommerdæk, når varmen melder sin ankomst.

Er det nødvendigt at skifte til sommerdæk?
I Danmark er det egentlig sådan, at den største del af året rent vejrmæssigt er til kørsel med sommerdæk. Det er der bare ikke så stort fokus på. De fleste billister tænker ikke på, hvor meget tillid de viser bilens dæk under kørslen. Dækkets kontaktflade med vejbanen svarer til en håndflade. Det vil sige, at man sætter sin lid til det, der svarer til fire håndflader, når man ofte i høj fart skal styre og bremse bilen. Derfor er det strengt nødvendigt at dækkets overflade, er den der passer bedst muligt til årstidens vejr og ikke er for slidt. Så ja, det er nødvendigt og vigtigt at skifte til sommerdæk.

Læs mere på Quickpot.dk her

Minimum 3 mm mønsterdybde
Efter loven må et dæk slides helt ned til en mønsterdybde på 1,6 mm. Det kan dog ikke anbefales at slide dækkene til under 3 mm. Et dæk har fra nyt af mellem 8 og 9 mm mønsterdybde og dækkets egenskaber falder markant i takt med slitagen. Et dæk, som er nedslidt til en mønsterdybde på 4 mm, har for eksempel kun 11 procent kontakt med en vejbane, der er våd, ved en fart på 125 kilometer i timen.

Asymmetrisk slidbanemønster
På nogle af de nyere sommerdæk er slidbanemønsteret asymmetrisk. Dækket vil i det tilfælde have en markering med ”outside” på en af siderne. Skifter du selv dæk, skal du naturligvis være opmærksom på at få dækkene monteret korrekt.

Mest læste