Lea Wermelin til Pia Kjærsgaard: Du kan slet ikke flytte Folkemødet
Foto: Berit Hvassum

13. JUN 2018 • 17:35 • AF REDAKTIONEN

Lea Wermelin til Pia Kjærsgaard: Du kan slet ikke flytte Folkemødet

Folketingets formand Pia Kjærsgaards forslag om at lade Folkemødet køre på skift mellem landsdelene, falder ikke i god jord.

De lokale DF'ere bakker ikke op om forslaget, og generelt er der stor modstand mod forslaget, viser en afstemning på tidende.dk.

Heller ikke det bornholmske folketingsmedlem Lea Wermelin er imponeret og over at høre det "samme gamle budskab" fra Pia Kjærsgaard.

Hun er helt galt afmarcheret igen i år, lyder det fra Lea Wermelin med hentydning til, at det ikke er første gang, at DF'eren fremturer med sådan et forslag.

Vi burde på Bornholm trække på skuldrene, men problemet er – mener Lea Wermelin – at Pia Kjærsgaard for tiden er formand for Folketinget, landets næsthøjeste embede kun under dronningen.

– Den titel forpligter og gør, at hun også taler med en større vægt. Der er flere, der lytter, når formanden for folkestyret bruger stemmen på at tale Folkemødet ned frem for op, lyder det fra Lea Wermelin.

– Pia Kjærsgaard burde derfor gøre det sidste. Bruge sin megafon til at tale Folkemødet op og glæde sig over, at Folkemødet har givet inspiration og spredt sig til mange andre dele af landet. Fra Hirtshals, til Vejle og Møn. For bare at nævne et par eksempler.

– Det er fremragende og ret fantastisk, at vi i en tid med fake news og en politikerlede så høj som Rundetårn kan genskabe den politiske samtale over hele landet. Det er godt for demokratiet, hvor vi har brug for mere dialog og flere muligheder for at borgere og politikere kan lufte holdninger og nå nuancerne, som 30 sekunders klip på TV ikke giver plads til.

– Pia Kjærsgaard burde glæde sig over, at Folkemødet år efter år sætter ny deltagerrekord. Flere og flere danskere finder vej til Allinge - også i år. Folkemødet er ikke som rejesalaten uden rejer. Der er masser af folk i Folkemødet. Heldigvis. For sådan skal det selvfølgelig være. Langt over halvdelen af deltagerne kommer som borgere og ildsjæle for at opleve, debattere, blive klogere og komme med deres holdninger. Ingen Djøfstortion her, siger Lea Wermelin, som mener, at Pia Kjærsgaard burde glæde sig over, at hun slet ikke kan flytte Folkemødet, selv hvis hun ville.

– For Folkemødet er ikke dikteret fra Christiansborg. Folkemødets mor og far er henholdvis vores borgmester Winni Grosbøll og Venstres Bertel Haarder. Og det er godt gået, at det er lykkedes en af Danmarks fattigste kommuner at holde fast og udvikle Folkemødet til en begivenhed, hvor hele Danmark flytter til nordlandet af Bornholm for en kort stund.

– Det er ikke en naturlov, at det ville ende sådan. Det har krævet hårdt slid, konstaterer Lea Wermelin.

– Pia Kjærsgaard burde glæde sig over, at langt flere har fået øjnene op for, hvad landets yderområder kan levere, efter en tur på Bornholm. Jeg har oplevet mange fra Slotsholmen skifte myterne om udkantsdanmark ud med lysten til at vende tilbage til Bornholm med familien.

– Er Folkemødet helt perfekt? Nej, der er plads til forbedringer og justeringer år for år. Det knokler vi med. Men 2018 må efterhånden være det sidste år, hvor vi skal læse om Pia K’s gamle traver. Og som hjælp er her et forslag til overskriften på næste års indlæg: Folk og fæ tag til folkemøde på Bornholm!

Mest læste