Niels Anker Kofoed stod fadder til SV-regeringen
Foto: Jens-Erik Larsen

8. JUN 2018 • 19:50 • AF JAKOB MARSCHNER

Niels Anker Kofoed stod fadder til SV-regeringen

Bornholms tidligere minister Niels Anker Kofoed (V), der døde den 7. maj, var en absolut nøglefigur bag, at Socialdemokratiet og Venstre i august 1978 gik sammen i en aldrig hverken før eller siden prøvet regering.

Han stod for den første kontakt til statsminister Anker Jørgensen (S), der fandt sted i et fly mellem Kastrup og Rønne.

Det afslører Niels Anker Kofoed selv i det kapitel fra den kommende erindringsbog, ”Det gik udmærket”, som Bornholms Tidende bringer i dag. Bogen er redigeret af tidligere DR-journalist journalist Jette Hvidtfeldt og udkommer den 18. juni.

Frem til 1978 var en regering af S og V umulig, for som formand for Venstre havde tidligere statsminister Poul Hartling nægtet så meget som at indgå forlig med Anker Jørgensens regering. Det ændrede sig, da Henning Christophersen tog over som formand.

”Da Hartling smed tøjlerne, overlod han et Venstre med nogle skrammer til Henning Christophersen. Derfor var det Hennings opgave at placere Venstre tilbage i dansk politik og ikke på en yderfløj”, fortæller Niels Anker Kofoed i bogen.

”I forsommeren 1978 talte jeg med Henning i telefon, og han sagde, at ”du kender jo Anker Jørgensen. Prøv at sikke en føler ud.” Så traf jeg Anker i flyveren fra Kastrup til Rønne, hvor han skulle tale ved et sommermøde, og der talte vi om muligheden, og jeg opfordrede ham til at ringe til Henning, når han kom hjem.”

”Jeg foreslog ham til at sige noget bestemt på sit møde på Bornholm, en slags kode, og da jeg hørte i radioen, at han sagde dét, vi havde aftalt, ringede jeg til Henning og bad ham være hjemme om aftenen, for Anker ville ringe. Og det gjorde Anker. På det her tidspunkt havde man jo ikke mobiltelefon. Til gengæld blev en statsministers tale ved et sommermøde på Bornholm bragt i radioen”, fortæller Niels Anker Kofoed.

”Henning blev overrasket og også glad, tror jeg. Næste dag kunne han fortælle, at han og Anker Jørgensen havde aftalt et møde.”

Dagens boguddrag fortæller også, hvordan Niels Anker Kofoed som ny landbrugsminister i 1978 fik overladt ”et kedsommeligt problem” i skikkelse af dronningens ønske om at overlade Schackenborg Gods til prins Joachim – men også hvordan Niels Anker Kofoed fik løst det.

SENESTE NYHEDER

18. NOV 2018 • 16:17
Unge kan søge haslelegat
18. NOV 2018 • 13:33
Mejeriet bygger stadig
18. NOV 2018 • 13:15 FOR ABONNENTER
Bornholmere fravælger elbiler
18. NOV 2018 • 08:18
Kopiband begejstrede publikum

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. NOV 2018 • 09:03
Sangerinde kom tæt på publikum

Mest læste

17. NOV 2018 • 09:33 FOR ABONNENTER

Tiden modarbejder et nyt FC Bornholm