Bornholmske kræftpatienter kan få ringere vilkår end andre
Foto: Berit Hvassum

7. JUN 2018 • 20:50 • AF JAKOB MARSCHNER

Bornholmske kræftpatienter kan få ringere vilkår end andre

Kræftpatienter på Bornholm kan få ringere vilkår end kræftpatienter i resten af landet. Kommunens sygepleje er nervøs for, at det bliver følgen af et af de spareforslag, som et flertal i socialudvalget godkendte mandag.

Ideen handler om, at Bornholm skal indføre regeringens kræftplan 4 uden at bruge nogen ressourcer. Fra staten har kommunen fået tilført 400.000 kroner til at lindre smerter, tackle senfølger og genoptræne kræftpatienter. De penge kan nu i stedet blive brugt anderledes.

”Der følges op på initiativerne i kræftplan 4 i en årlig status, men der følges ikke op på, om de enkelte kommunale områder løftes med det anførte beløb”, oplyste Center for Sundhed på forhånd socialudvalget om.
Kræftplan 4 lægger op til, at flere patienter skal behandles for kræft i deres hjem. At bruge statens 400.000 kroner anderledes vil derfor lægge mere pres på sygeplejerskerne.

”Den manglede tilførsel af ressourcer betyder, at sygeplejerskerne skal løse opgaven indenfor eksisterende rammer. Denne øgede opgaveløsning vil medføre et øget pres på sygeplejerskerne med forventet negativ effekt på deres arbejdsmiljø, arbejdsglæde og trivsel”, fik socialudvalget også at vide.

I yderste led kan konsekvensen blive, at bornholmske kræftpatienter ikke bliver lige så godt behandlet som kræftpatienter i resten af Danmark.

Ledelsen er bekymret
”Ledelsen i sygeplejen er bekymret for, hvorvidt Bornholms Regionskommune kan opretholde det samme kvalitative tilbud til borgerne på Bornholm som i resten af landet”, blev socialudvalget informeret før mandagens møde.

”At tage borgerne med på råd samt værdig og god palliativ (smertelindrende, red.) indsats fordrer begge en øget tilstedeværelse af sygeplejerskerne borgernært, og det vil være svært at komme i mål hermed, når den daglige drift med høj service også skal imødekommes”, advarer sygeplejen også.

Samtaler med borgerne kræver tid og nærvær, og det er særligt på tidsperspektivet, at borgerne kan risikere at opleve en serviceforringelse. Der vil være risiko for øget ventetid samt risiko for, at døende borgere må vente i længere tid på en sygeplejerske – også set i lyset af, at flere og flere borgere ønsker at dø hjemme.”

Meget kan ændre sig
At et flertal i socialudvalget mandag godkendte både dette og 39 andre spareforslag betyder ikke, at forslagene med sikkerhed bliver gennemført. Meget omkring regionskommunens økonomi for 2019 mangler endnu at falde på plads, og meget kan ændre sig, før det bliver alvor i september.

SENESTE NYHEDER

19. AUG 2018 • 08:09 FOR ABONNENTER
Jeg nyder at få lov at være præst igen
18. AUG 2018 • 18:04 FOR ABONNENTER
Bornholm lagde scene til Turboweekends sidste koncert
18. AUG 2018 • 14:02 FOR ABONNENTER
Anonym brevskriver til Tidende: Der er så mange syge hjerner

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. AUG 2018 • 17:56 FOR ABONNENTER

Publikum godkender Wonders nye plads

17. AUG 2018 • 16:34 FOR ABONNENTER

Det vrimler med dyreunger i Brændegårdshaven

Mest læste