Bornholms første og største vinbonde fylder 60
Foto: Berit Hvassum

4. JUN 2018 • 17:58 • AF ANETTE VESTERGAARD

Bornholms første og største vinbonde fylder 60

Jesper Paulsen, vinbonde i Pedersker, fylder 60 år i dag.

Manden der blandt andet er kendt for sin ølgris, og for at producere mange varianter af bornholmsk vin og nu også whisky på fad, er nummer tre af syv søskende, der alle voksede op på Lille Gadegård, tæt ved Pedersker Kirkemølle. Han overtog slægtsgården efter sin far, som havde drevet gården på traditionel vis, med lidt minkavl ved siden af.

– Jespers drøm som halvstor dreng var at rejse rundt i verden og opleve livet i andre lande, men vores far syntes, at Jesper var den bedst egnede til at overtage Ll. Gadegård, fortæller Jesper Paulsens søster Molla Kofoed. Jesper Paulsen nåede dog et smut på Kibbutz i Israel, inden han blev landmand.

Jesper Paulsen begyndte i sin tid med jordbærdyrkning til selvpluk, og mange bornholmske husmødre og skolebørn har gået bukket og plukket jordbær på Lille Gadegårds marker.

Politik så det batter

Da de danske jordbær i slutningen af 90erne blev udkonkurreret af de billige spanske gik Jesper Paulsen over til at dyrke vin, hvilket, kombineret med Paulsens legendariske pr-evner, har gjort Lille Gadegård til en af Sydbornholms største turistattraktioner. Senere er paletten fyldt op med whiskyproduktion og restaurant, gildesal, levende musik, rundvisning med meget mere. Dette år byder ligeledes på nye initiativer, dels tilbud om primitiv og billig overnatning i grisehytter, dels et lille røgeri som skal bruges til at røge pattegrise i.
Et særkende ved Jesper Paulsen er hans interesse for politik og for hvad der sker lokalt og ude i den vide verden.

– Vi er en stor familie og det er ligeså sikkert som amen i kirken, at når vi ses bliver der diskuteret
politik .... folk som ikke kender os tror vi er ved at blive uvenner. Men når sammenkomsten er forbi siger vi pænt farvel til hinanden, fortæller søster Molla.

Hun afslører også at det tit er Jesper der starter diskussionerne.

Vinbonden fra Pedersker har imidlertid indtil videre modstået diverse opfordringer til at gå ind i politik. Til gengæld involverer han sig løbende i bestræbelserne på at skabe et levedygtigt lokalsamfund i sin barndoms land, og er derfor blandt andet flittig kunde i Dagli’Brugsen i Pedersker.


SENESTE NYHEDER

14. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

13. OKT 2019 • 05:50
Revyfolk søger boliger
14. OKT 2019 • 08:53
Tre træer spærrede vejen

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet