Affald er farligt for dyrelivet
Rådyr ved Helligpeder. Foto: Berit Hvassum

26. MAJ 2018 • 10:10 • AF MIE MØLBAK

Affald er farligt for dyrelivet

En dåse eller flaske kan hurtigt blive ødelagt i naturen og forvandlet til knivskarpe skår til fare for harepoter og rådyrklove, mens plastic kan forveksles med føde og slå havdyr såvel som fugle ihjel.

Affald er farligt for dyrelivet og naturen. Alligevel fortsætter forureningen i stor stil – også på Bornholm.

– Der er en hel del, der bare ruller vinduet ned og smider affald ud, mens de kører. Det er dårlig stil. Desuden modtager vores strande store mængder affald fra de skibe, der sejler forbi, siger formand Anna Sofie Poulsen fra Danmarks Naturfredningsforening Bornholm.

Selvom mange af historierne, man hører om hvaler fyldt med plasticposer og deforme skildpadder, der er vokset sammen med dåseholdere, kommer fra mere eksotiske himmelstrøg, så foregår det også på Bornholm, understreger naturfredningsformanden.

Hun husker eksempelvis en alk, der led en formentlig langsom død, da dens ben blev viklet ind i skrald.

Oplysning, oprydning og affaldsspande

Naturfredningsforeningen arbejder hårdt for at dæmme op om affaldsproblemet. På landsplan og lokalt. En af strategierne er oplysning.

– Nogle tænker måske, at sådan en øldåse bare ligger og går til i naturen. De tænker måske ikke over, at den kan blive ødelagt og dyr kan skære sig på den, siger Anna Sofie Poulsen.

Den lokale naturfredningsforening har blandt andet inddraget skoler og institutioner i projekter for at sætte tidligt ind.

Desuden arrangerer og støtter foreningen adskillige affaldsindsamlinger. Den næste foregår allerede på søndag, hvor kysten ved Svaneke skal gøres ren.

Ud over at oprydningerne skaffer meget affald af vejen, så virker de også præventivt, mener Anna Sofie Poulsen.

– Ingen har lyst til at være det første skovsvin, men færre har et problem med at være nummer to eller tre.
Naturfredningsforeningen mener, at kommunen kan bidrage ved at stille flere affaldsspande op rundt omkring på øen og desuden tømme spandene oftere, end det sker i dag. På den måde kan folk nemmere komme af med deres affald uden at smide det i naturen.

Forenede kræfter

Anna Sofie Poulsen er glad for at få hjælp til oprydnings- og oplysningsarbejdet af Bornholms Tidende, der har søsat projektet Skraldeugen. Formålet er at få Bornholm til at tage sig bedst muligt ud inden sommeren – til glæde for fastboende såvel som turister.

– Jeg synes, det er et godt initiativ. Uden forbehold. Jo flere gode kræfter på sagen jo bedre, siger Anna Sofie Poulsen.

Avisen opfordrer simpelthen til at tage en skraldepose i hånden, når man alligevel går en tur i det gode vejr. Så gælder det bare om at samle det affald op, man ser på sin vej og skaffe det af vejen på behørig vis.

Hvis man så også tager et stemningsbillede fra skraldeturen og sender det til Bornholms Tidende, er man med i konkurrencen om en middag for to på Kadeau og tre kurve med bornholmske lækkerier.

Du kan sende dit billede på mail til redaktion@bornholmstidende.dk, i en besked til facebook.com/bornholmstidende eller bruge #skraldeugen på Instagram.

Husk at skrive, hvor billedet er taget og gerne hvor meget affald, du samlede på stedet.


SENESTE NYHEDER

MEST LÆSTE BORNHOLM

18. MAJ 2019 • 19:26
Ny legeplads indviet i Rønne
18. MAJ 2019 • 17:20 FOR ABONNENTER

Pinds perspektiv: Vinteren kommer

Mest læste