Bornholms fodboldsønner tror på Liverpool
Liverpool F.C. møder i aften Real Madrid i Champions League-finalen på NSC Olimpiyskiy Stadium i Kijev. Foto: arkiv

26. MAJ 2018 • 12:55SPORT • AF KASPER RASMUSSEN

Bornholms fodboldsønner tror på Liverpool

Det er mere end Bornholm der binder brødrene Kuhn og Claus Steinlein sammen. De er alle tre store tilhængere af fodboldklubben Liverpool F.C., som lørdag møder Real Madrid i Champions League-finalen.

Siden Hasse og Allan Kuhn begyndte at spille fodbold i Rønne IK, har fodbolden bragt dem vidt omkring først som spillere og siden som trænere. Men én klub i England har de aldrig forladt. Siden barnsben har brødrene støttet Liverpool.

De røde fra Merseyside står overfor deres største kamp i over et årti, når de i aften kl. 20:45 løber ind på NSC Olimpiyskiy Stadium i Ukraines hovedstad Kijev. En kamp som er kulminationen på klubbens vej tilbage til toppen af europæisk fodbold. Og selvom modstanderen er de seneste to års vindere af Champions League, så tror både brødrene Kuhn og Claus Steinlein på deres hjerteklub.

– Jeg tror ikke, at madrilenerne synes, det er sjovt at skulle møde Liverpool, sådan som de spiller lige nu. Liverpool er ikke favoritter, men jeg mener, at de har en god chance, siger 50-årige Allan Kuhn. Mens han jagter sit næste trænerjob, holder han foredrag, skriver klummer og medvirker som fodbolddebattør i radioprogrammet Fodbold FM og podcasten Mediano.

Han bakkes op af sin fire år ældre storebror, Hasse Kuhn, som ser chancerne mod kongeklubben som fifty-fifty.

– Når man først er i finalen, så kan det kan gå begge veje. Jeg håber og tror på, at Liverpool kan løfte pokalen for sjette gang i aften, fortæller Hasse Kuhn, som ved siden af sit arbejde som pædagog træner Danmarksserieholdet Skjold Birkerød.


Hasse Kuhn foran trøjerne til to af Liverpools tidligere stjerner Kenny Dalglish og Steven Gerrard. Foto: privat


Real Madrid har i år har haft den sværeste vej til finalen, hvis man ser på de to holds modstandere. Spanierne har mødt PSG, Juventus og Bayern München i knockout-runderne, og derfor må Ronaldo og co. betragtes som favoritter i lørdagens finale.

Men det er dumt at afskrive Liverpool på forhånd. De røde har virket ustoppelige i denne sæson, hvor den offensive trio, Roberto Firmino, Sadio Mané og Mohamed Salah, har lavet mål på samlebånd. I knockout-runderne er det blevet til storsejre i opgørene mod Porto, Manchester City og Roma. Liverpool er det mest scorende hold i dette års Champions League, og Mohamed Salah blev i år den mest scorende spiller nogensinde i en Premier League-sæson.

Direktør i FC midtjylland, Claus Steinlein, som netop er blevet danmarksmester, er også stor Liverpool-tilhænger. Han var til stede på Anfield i semifinalen, som Liverpool vandt 5-2 over Roma. For ham gjorde den formidable stemning mindst lige så stort indtryk som selve kampen.

– Det var en helt vild kamp. Når man står der, risler det jo ned ad ryggen på en. Det var en kæmpe oplevelse at fansene synge You’ll Never Walk Alone. Kampen blev endda udsat, fordi vi sang den så højt. Det var helt vildt.

Når han skal vurdere chancerne i finalen, er han meget enig med brødrene Kuhn:

– Selv med et stolt Liverpool-hjerte, så må man nok sige, at Real er favoritter. Men omvendt så synes jeg virkelig, at Liverpool har gjort det godt i år og holdet har et utroligt farligt angreb. Derfor tror jeg på, at det bliver en lige kamp, hvor vi vinder i forlænget spilletid.

traditionsklubber mødes

Det er to af Europas helt store traditionsklubber som tørner sammen i aften. Real Madrid har vundet Champions League, tidligere Europa Cuppen for mesterhold, tolv gange, flere end nogen anden klub. Og selvom vi skal helt tilbage til 1990, siden holdet fra Beatles-byen senest vandt mesterskabet, er Liverpool stadig den engelske klub, der har vundet Europas fineste turnering flest gange. Liverpool har taget pokalen med de store ører fem gange. De fleste husker nok holdets seneste triumf i 2005 mod AC Milan med Jon Dahl Tomasson, som englænderne vandt efter at have været nede med 3-0 i et historisk comeback.

Æren for Liverpool comeback til det fineste selskab tilskrives i høj grad den tyske træner Jürgen Klopp. En mand som både Hasse og Allan Kuhn finder stor inspiration hos. Hvis ikke det er omvendt, siger Hasse:

– Klopp er bestemt en træner, jeg kan lade mig inspirere af. Men jeg er ældre end Klopp, så skal vi ikke sige, at han har ladet sig inspirere af mig. Jeg har fuldstændig samme værdier i livet, som han har. Det gælder kun om at sørge for at have glade mennesker omkring sig, ellers får man intet ud af dem.

Hasse sammenligner tyskeren med nogle af tidligere tiders Liverpool-koryfæer:

– Det er jo en tro kopi af Bob Paisley, Bill Shankly og de gamle drenge. Han snakker til byen, han snakker til os, som om at vi er en del af festen.

Lillebror Allan supplerer:

– Selvom Klopp sikkert også kan være hård, så er han et varmt menneske. Han er tæt på spillerne, og det kan man mærke. Jeg synes også selv, at en af mine styrker som træner ligger i at kunne inspirere og motivere dem der arbejder under mig.

Nu må det være vores tur

I sin tid som cheftræner i FC Midtjylland mødtes Allan Kuhn ofte med sportschef Claus Steinlein i kælderen under MCH Arena. Eneste punkt på dagsordenen var Liverpool. FCMs materialechef Jørgen Kjær, far til landsholdets Simon Kjær, deltog tit i diskussionen. Jørgen Kjær har sågar Liverpools logo tatoveret på brystet.

– Allan og jeg har stået nede i vaskekælderen sammen med Jørgen Kjær og flere andre og glædet os over nogle sejre. Men vi har sku nok ærgret os mere over de sidste 15-20 år, men nu må det være vores tur igen, griner 46-årige Claus Steinlein.

Resultatmæssigt havde Liverpool sin storhedstid i 70’erne og 80’erne, og brødrene Kuhn og Claus Steinlein tilhører den store gruppe af midaldrende fans, der blev forelskede i klubben dengang. Det er de stadig.
Det var derfor stort for Allan Kuhn, da han i 2008 vikarierede som cheftræner i Aab og i sine tre kampe førte holdet ubesejret gennem Champions League, hvor han sluttede af med at spille 2-2 mod Liverpools helt store rivaler Manchester United på Old Trafford, som det mest mindeværdige resultat.

På det efterfølgende pressemøde sagde Kuhn dengang.

– Det er det største point i klubbens historie, og kun en sejr på Anfield ville have været større.

Og Allan Kuhn holder endda fast i sin drøm om at blive en del af Liverpool FC.

– Det er klart, at jeg gerne vil være assisterende træner i Liverpool, griner Allan Kuhn.


25. MAJ 2019 • 06:31 FOR ABONNENTER

Permagrønt søger medlemmer til nyt samarbejde

Mest læste