Efter hård kritik på Helligdommen: Nyt museum får mindre markant profil
Illustration: James Carpenter

23. MAJ 2018 • 07:21 • AF TOMMY KAAS

Efter hård kritik på Helligdommen: Nyt museum får mindre markant profil

Den landskabsanalyse, der er blevet udført i forbindelse med det nye museumsbyggeri på Helligdommen i Rø, har ført til nye tegninger af byggeriet.

Efter heftig kritik fra blandt andet en række arkitekter er byggeplanerne blevet tilpasset, således at bygningen får en mindre markant profil, idet tre etager er blevet to.

Bygningen er trukket længere væk fra kunstmuseet, da et af kritikpunkterne gik på, at der ikke var nok luft mellem det nuværende museum og det nye byggeri.

Desuden er landskabet omkring bygningen gennem beplantningen og landskabsbearbejdning blevet tilpasset, så det understøtter kvaliteterne i arkitekturen.

Det nye arkitektforslag, skal nu godkendes i Kystdirektoratet og fredningsnævn, ligesom der skal vedtages en ny lokalplan for arealet.



Sammenlægning i Rø
Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Museum skal lægges sammen på kunstmuseets lokation, men efter den megen kritik for har arkitekt James Carpenter altså udarbejdet de nye tegninger. Det er sket efter en rapport om landskabets karakteristika og muligheder.

Hovedelementerne i byggeriet er de samme, idet tilbygningen indeholder fortsat de tre elementer:

· Et nyt Kulturhistorisk museum, der med 1500 m2 sikre og fleksible udstillingsarealer kan udfolde den rige bornholmske historie. Dermed sikres Bornholms Museum eksistens med de nye rammer.

· Et Museum for Lys, der fokuserer på forholdet mellem mennesker, lys og kunst.

· Et stort og for publikum gratis fællesareal ”MUSEUM+”, hvor museerne formidler på tværs og hvor bornholmerne kan samles til en lang række arrangementer eller bare til en kop kaffe.



Lavet efter dialog
Det nye forslag er udarbejdet på baggrund af den dialog, der har været efter den første kritik af byggeriet. Processen har blandt andet indeholdt:

· En grundlæggende analyse, herunder landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersens understregning af at placeringen af tilbygningen vest for eksisterende Kunstmuseum er naturlig og understøtter formidlingen af landskabet.

· En gennemgribende funktionsanalyse af bygningen, herunder udstillingernes karakter.

· Forholdet til eksisterende bygning.

· Beplantning på baggrund af analyse af landskab og bygning.

· Landskabsmodellering omkring bygningen.

SENESTE NYHEDER

19. JUN 2018 • 16:20
Madskole mangler børn
19. JUN 2018 • 15:50 FOR ABONNENTER
Jagten på dialekten
19. JUN 2018 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste