Usædvanlig tørt forår kan blive et alvorligt problem
Foto: Berit Hvassum

22. MAJ 2018 • 07:12 • AF RITZAU / TOMMY KAAS

Usædvanlig tørt forår kan blive et alvorligt problem

– Får vi ikke vand inden for den næste uge eller 14 dage, så bliver det et ganske alvorligt problem.

Sådan siger Troels Toft, der er sektordirektør for planter i Seges, videnscenteret for landbrug under Landbrug & Fødevarer.

Det tørre vejr skaber problemer, for afgrøderne tørster, og det kan have konsekvenser for høsten, vurderer han. Ud over Bornholm er den nordlige del af Djursland samt Nord- og Midtsjælland de områder, der er hårdest ramt i Danmark lige nu.

Det har været en usædvanligt tør maj, hvor der har været mange solskinstimer, og knap så mange regndråber, som måneden ellers plejer at byde på.

– Afgrøderne bliver tørkestressede og begynder at smide nogle af bladene. Det giver et dårligt udbytte, når vi kommer til høst, forklarer Troels Toft.

Derfor vander landmændene på livet løs for at minimere skaderne. Men det er ikke alle, som har mulighed for at vande deres afgrøder, og for dem er den manglende regn yderst kritisk.

– Der er områder i landet, hvor man har mulighed for at kunstvande. Men der er også andre områder, hvor det ikke kan lade sig gøre.

– Og der må man jo bare bede til de højere magter om, at der kommer noget vand hurtigst muligt, siger Troels Toft.

Der forventes blot at falde 13 millimeter regn i hele maj måned, vurderer Danmarks Meteorologiske Institut. Der plejer at falde 49.


SENESTE NYHEDER

18. OKT 2018 • 07:05
Minkfarm holder åbent hus
17. OKT 2018 • 19:07 FOR ABONNENTER
Endelig er der nogen, der har tid til at høre på mig

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. OKT 2018 • 18:06
Gum by Hviid erklæret konkurs
17. OKT 2018 • 05:53
Den nye sauna tager form

Mest læste