Nøglen til fremtidens ældrepleje har givet resultater efter tre år
Arkivfoto

13. MAJ 2018 • 06:20 • AF JAKOB MARSCHNER

Nøglen til fremtidens ældrepleje har givet resultater efter tre år

Mere livskvalitet til de ældre og færre udgifter for kommunen. Målene var både flere og store, da ældreplejen i Bornholms Regionskommune blev lagt drastisk om for tre år siden.

Ved at genoptræne mere, fremelske nye evner og sætte flere ældre i stand til at klare mere selv skulle man også lægge fundamentet til stadig at kunne have en værdig ældrepleje i de kommende år, hvor antallet af ældre på Bornholm vil vokse stærkt.

Det gik langsomt i starten, men nu begynder resultaterne at komme. Den såkaldt rehabiliterende indsats giver kommunen overskud. For selvom den kræver mange ressourcer, og selvom mange fagpersoner holder rigtig mange møder om rigtig mange borgere, så sparer det kommunen flere penge end de penge, der bliver investeret.

”Rehabiliteringsteamet giver overskud. Med andre ord kommer investeringen hjem og mere til sammenlignet med alternativet: At borgerne i stedet går direkte i hjemmeplejen. Den tværfaglige, intensive indsats er således i gennemsnit tjent hjem efter cirka fire måneder. Dette har bidraget til at reducere borgernes funktionsniveau og dermed behovet for hjælp”, fik socialudvalget at vide før sit møde i denne uge.

Fremadrettet er det planen at satse på at gøre de ældre, der allerede kan mest, endnu mere selvhjulpne. Og skære ned eller fuldkommen droppe indsatsen der, hvor meningen med den er mindst. Hidtil har alle modtagere af ældrepleje på Bornholm haft en rehabiliteringsplan. Derfor er der flere gevinster at hente endnu.

”Der er fortsat en række forbedringsmuligheder i at få Rehabiliteringsteamet til levere med højere effektivitet og med større effekt, hvilket blot vil øge det økonomiske overskud, som Rehabiliteringsteamet giver”, står der også i sagens papirer.

Sparekatalog blev taget af bordet
Ældreplejens sparekatalog blev i denne uge pillet af bordet, men det skyldtes ikke Ældrerådet og Ældre Sagens protester over vådservietter og andet.

Det skyldtes, at ældreplejen i årets første måneder har indhentet det minus, der tegnede sig på årets budget.

Med udsigt til et minus på op imod 10 millioner kroner blev der fra starten af året kigget under alle gulvtæpper. En del af det kommende arbejde med at kulegrave ældreplejen har reelt været i gang hele året.
De største gevinster har ligget i systematisk at gennemgå samtlige modtagere af hjemmepleje på Bornholm.

Og holde den hjælp, som de modtager, op imod hvad de reelt er i stand til.

Regnestykket har flere faktorer endnu, men helt afgørende for, at ældreplejen nu ligger til at overholde årets budget har været fundet af omkring 10 millioner kroner på de ydelser, som forskellige love forpligter kommunen til at yde.

SENESTE NYHEDER

18. JAN 2019 • 20:04 FOR ABONNENTER
Aakirkeby frygter at for meget rykker til Rønne
18. JAN 2019 • 18:56 FOR ABONNENTER
Mindre byer vil også have del i nye boliger
18. JAN 2019 • 18:45 FOR ABONNENTER
Flere maner til forsigtighed om byggeri af mange boliger
18. JAN 2019 • 16:32 FOR ABONNENTER
Tv-hold opsporer japaner i Pedersker
18. JAN 2019 • 14:39 FOR ABONNENTER
Kurator: Vi solgte til højestbydende

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. JAN 2019 • 19:04
Lokalavis har fået nyt navn

Mest læste