Uventede venner? Alternativet redder landbrugets forsøgsmark
Foto: Bornholms Landbrug

22. MAR 2018 • 21:46 • AF JAKOB MARSCHNER

Uventede venner? Alternativet redder landbrugets forsøgsmark

På et hængende hår sikrede Alternativet i skikkelse af viceborgmester Anne Thomas torsdag aften i kommunalbestyrelsen Bornholms Landbrug og Fødevarers (BLF) forsøgsmark udenfor Aakirkeby fra at blive solgt.

De 7,6 hektar jord har BLF forpagtet af regionskommunen, og kommunalbestyrelsen har tidligere vedtaget, at al kommunens bortforpagtede jord skal stilles om til økologisk drift. Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten ønskede ikke at imødekomme BLF, der havde søgt om dispensation fra det krav, ligesom de tre partier var indstillet på at sælge jorden.

S, SF og EL har dog ikke flertal uden Anne Thomas, og hendes stemme blev afgørende, også for Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), der sluttede sig til hendes holdning.

– Der er mange veje at gå, og hvis man hamrer så hårdt på den økologiske dør, risikerer man, at andre døre lukker sig. Jeg vil ikke have alle til at være 100 procent økologiske. For mig er det vigtigere, at de konventionelle landmænd også går forskningsvejen, sagde Anne Thomas.

– Det, der påvirker mig rigtig meget i dag, er det, som Anne siger, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard.

Winni: Det her kan vi ikke administrere
Da der hverken havde vist sig et flertal for at give BLF dispensationen (for det stemte også både AL og KD imod) eller for at sælge arealet, blev enden på en politisk sag med flere ualmindelige islæt, at BLF kan blive ved at råde over jorden - men også, at forpagtningsaftalens vilkår måske kan blive ændret.

"Bornholms Regionskommune indgår i en dialog med Bornholms Landbrug og Fødevarer om en forpagtningsaftale, der løfter det bornholmske landbrug til et bæredygtigt niveau", lød Anne Thomas' ændringsforslag, der endte med at blive vedtaget med 12 stemmer mod 11.

For Anne Thomas' forslag stemte desuden Venstre, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne. Imod stemte Enhedslisten og SF foruden Socialdemokratiet, for hvem borgmester Winni Grosbøll rent ud sagde, at Anne Thomas' ændringsforslag vil være umuligt at håndtere i den form, som det blev vedtaget i.

– Der er ingen principper, som vores administration kan arbejde ud fra. Vi er nødt til at lægge nogle principper ind. Ellers er der ikke meget politisk styring over det her, sagde Winni Grosbøll, der derfor forudså, at kommunalbestyrelsen senere ville komme til at behandle sagen om landbrugets forsøgsmark igen.

– Vi må konkretisere det her ændringsforslag, for vores embedsværk vil være helt blankt på, hvad det skal administrere denne sag efter, hvis det ikke får nogle principper at holde sig til, sagde Winni Grosbøll sagt umidelbart efter, at forslaget var blevet lagt frem.

Mødet blev afbrudt
Da det stod klart, at både Anne Thomas og sandsynligvis også Bjarne Hartung Kirkegaard ville være mere lydhør over for BLF end de øvrige partier bag borgmesterens konstituering, blev kommunalbestyrelsens møde afbrudt i omkring 10 minutter.

Her talte Anne Thomas og Bjarne Hartung Kirkegaard med Venstre og Dansk Folkeparti, der sammen med Bornholmerlisten var for at give BLF dispensation fra kravet om, at også forsøgsmarken skal dyrkes økologisk.

Forinden havde flere talt for, hvorfor BLF ikke skulle have en dispensation, og hvorfor arealet i stedet skulle sættes til salg.

– Hvis man har givet dispensation til én, bliver det meget svært at sige, at man ikke også vil give dispensation til flere. Derfor mener jeg, at regionskommunen skal udbyde arealet til salg, sagde Leif Olsen (SF).

– Signalværdien i at ville fastholde en plan for økologien på Bornholm har ikke noget at gøre med at bekæmpe landbruget. Det er ikke sort-hvidt, og når de forsøg er så vigtige for deres medlemmer, må vi også kunne finde et andet areal til dem, sagde Niclas Fick (EL).

Før pausen havde de borgerlige partier desuden talt for at give BLF den dispensation, som organisationen havde søgt.

– Vi synes i Venstre, at arbejdet med forsøgene er vigtigt, og vi vil ikke være med til at tage ansvar for det her, sagde Andreas Ipsen (V).

– Jeg synes, at der er hamrende dårlig signalværdi i det her. Vi har de seneste år kigget ihærdigt efter samarbejdspartnere til Bright Green Island. Vi har så lånt et areal ud, som et flertal nu vil sælge. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke kan se det fornuftige i, at man på de her syv hektar ønsker at nedbringe den mængde gødningsstoffer, der bliver brugt. Det er et mærkeligt signal at sende til nogle, der også skal være med til at gøre Bornholm mere grønt, sagde René Danielsson (DF).

SENESTE NYHEDER

24. MAR 2019 • 10:22 FOR ABONNENTER
Efter ti års pause ønsker byen ny aktivitet i lystanlægget

MEST LÆSTE BORNHOLM

23. MAR 2019 • 05:38
Vinforsyning sælger ud

Mest læste