Politiken jubler over nyt besøgscenter: En oplevelse i absolut særklasse
Foto: Allan Rieck

22. MAR 2018 • 15:25 • AF ANETTE VESTERGAARD

Politiken jubler over nyt besøgscenter: En oplevelse i absolut særklasse

Elegant, skarpt, enkelt. En samlet landskabs- og arkitekturoplevelse i absolut særklasse.

Superlativerne regner ned over Hammershus Besøgscenter på selve dagen for byggeriets officielle åbning.

Således optager Bornholms netop færdiggjorte besøgscenter i dag en hel sektionsforside i Dagbladet Politiken, hvor arkitekturanmelder Karsten Ifversen tildeler besøgscenteret hele fem hjerter ud af seks.

Hammershus Besøgscenter, der er tegnet af Danmarks største tegnestue Arkitema i samarbejde med professor Christoffer Harlang, er finansieret af A.P. Møller-fonden i den største enkeltstående fondsdonation, der nogensinde er tildelt et byggeri på Bornholm.

Omkring 100 millioner kroner har det kostet at restaurere ruinen og sprænge plads i granitten til det nye besøgscenter; noget der ifølge den danske geologis nartur kun kan forekomme på Bornholm.

Så meget desto mere fremhæver Karsten Ifversen fra Politiken arkitekternes udnyttelse af de dramatiske niveauforskelle i terrænet omkring Hammershus.

”Kontrasten mellem middelalderborgens magtdemonstration og besøgscenterets ynde er slående”, skriver Ifversen, og fremhæver broen, ”der elegant leder over til borgens klippefremspring” og centerets rå, æstetisk potente og materielle nærvær.

Karsten Ifversen sammenligner centeret ved Hammershus med en række nye besøgscentre i det øvrige Danmark, herunder Søfartsmuseet i Helsingør og Vadehavsmuseet i Ribe og udråber i samme åndedræt Hammershus Besøgscenter til at være ”endnu et væsentligt kvalitetsløft til oplevelsen af højdepunkterne i danske landskaber”.

Mest læste