Lærerne er ikke alene
Christian Faurholdt Jeppesen, formand for Bornholms Lærerforening, på generalforsamlingen fredag eftermiddag. Foto: Jens-Erik Larsen

16. MAR 2018 • 22:01 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Lærerne er ikke alene

Bornholms Lærerforening opererer ikke med bibelsk logik og aritmetik: At der efter syv gode år kommer syv dårlige.
I hvert fald ikke når det kommer til foreningens generalforsamling, for hvad den angår, følger de fede og de knap så fede år en rytme, der som en anden haltefanden marcherer med et fedt år efterfulgt af et godt år ad gangen. Og så fremdeles.

I år er et fedt år, for i år er der valg til bestyrelsen, og dermed blev generalforsamlingen fredag eftermiddag holdt på Green Solution House i Rønne til forskel fra sidste år, hvor den fandt sted i muligvis mere kongeniale, men også mere ydmyge rammer på Søndermarkskolen i Rønne.

Som udefrakommende var vi nogle, i hvert fald én, der havde set frem til lidt skolelærerbetalt kage, men allerede inden mødet gik i gang – og Tidendes slikmund forventningsfuldt havde spurgt formanden, hvor kagen mon stod henne – viste det sig, at der var kaffe, te og vand, frugter samt sunde chips lavet af rodfrugter, men kage? Niks.

Men de der chips smagte altså godt, bedyrede et bestyrelsesmedlem. Og jo, det gjorde de, men når nu alle de søde skoleelever ikke anede, hvad deres lærere foretog sig denne eftermiddag og aften, kunne det have været rart, hvis deres lærere havde syndet lidt mere. Ikke synd i bibelske dimensioner, Gud forbyde det, bare med lidt kage.

Men sådan en generalforsamling er naturligvis ikke sat i verden for søde sagers skyld – så langt fra og nærmest tværtimod – og med en storkonflikt under opsejling var det oplagt at spørge formanden for den bornholmske lærerforening Christian Faurholdt Jeppesen om, hvordan det er i den nuværende arbejdsmarkedspolitiske realitet at afholde generalforsamling.

– Det har vi jo prøvet før. I 2013, og da havde vi faktisk inviteret en speciel gæst, som skulle snakke om Ny Nordisk Skole, som vi vidste var under afvikling på det tidspunkt, siger han.
– Så vi har haft nogle lidt mærkelige situationer før. Dengang var det så ikke valggeneralforsamling som i dag, og vi ved jo ikke rigtig, hvad der sker. Men i den situation, vi er i nu med storkonflikten, er vi jo sammen med hele fagbevægelsen til forskel fra sidst.

Er det betryggende?
– Det er da bedre end at stå alene, siger Christian Faurholdt Jeppesen og referer til Carl Scharnberg, arbejderklassens digter blev han kaldt, som talte om, at én tændstik er let at knække, men en håndfuld er ikke.
– Det er med til at lægge mere pres på, siger kredsformanden.

Den bornholmske lærerforening har 285 aktive medlemmer, og flere end hver tredje mødte op til generalforsamlingen. I hvert fald var der 105 tilmeldte, et fremmøde som andre lokalkredse rundt om i landet kun kan skotte misundeligt til.

Bliver arbejdsmarkedskonflikten en realitet, vil ingen af de bornholmske lærere blive ramt i den første uge, hvor der er tale om punktstrejker rundt om i landet, men træder Kommunernes Landsforenings (KL) lock out derefter i kraft, rammer den alle lærerne, på nær på specialområdet.
– Bortset fra tjenestemændene og dem på specialskolerne bliver alle ramt, men KL er ikke så præcise med, hvad de mener i forhold til specialskoler, så nogle er lidt usikre på, om de har arbejde eller ej, siger formanden.

Hvad tror du, der kommer til at ske?
– Jeg håber på, når det er så massivt som det her, at de finder på noget. Lige nu er de jo i gang i Forligsinstitutionen, og mit håb er, at de finder en løsning. Uanset hvad håber jeg, at de har et eller andet, som kan danne grundlag for et eventuelt regeringsindgreb. For sidste gang, i 2013, fik vi et indgreb, som var meget ensidigt. Jeg kan godt huske, at daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde, at det var balanceret, men det var det på ingen måde. Så hvis vi kommer så langt, bliver det spændende.

For Christian Faurholdt Jeppesen er det vigtigste at komme af med lov 409, som Folketinget dengang vedtog, og som pr. 1. august 2014 fastsatte de overordnede rammer for organiseringen af lærernes arbejde,hvilket blandt andet betød, at lærerne fik ikke kun ret, men pligt til at være på arbejdsstedet i den fulde arbejdstid.

– Så vi får en overenskomst, som understøtter det, alle mulige andre faggrupper har i forhold til varslingsbestemmelser og andre ting, siger han.
– Og så ved jeg da godt, at vi er i gang med at lave en rigtig god lokalaftale på Bornholm, men den risikerer vi også bliver kastet ud med badevandet.

Og så var det ved at være tid til at afsynge Gudmund Aurings "I tidens strøm" eller "Foreningssangen", som den kaldes, hvilket de fremmødte gjorde til akkompagnement af formanden selv, som havde godt styr på tangenterne på pianoet.
– Der er meget. som splitter i tiden, og vejen er lang, lød det blandt andet.

Læs mere om generalforsamlingen i Bornholms Tidende lørdag.

SENESTE NYHEDER

17. JAN 2019 • 14:52 FOR ABONNENTER
Destination Bornholm: Nyt museum kan fremme turismen
17. JAN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste