Børnene kan gå helt fri af kommunens næste spareplan
Foto: Berit Hvassum

14. MAR 2018 • 19:02 • AF JAKOB MARSCHNER

Børnene kan gå helt fri af kommunens næste spareplan

Hvor mange penge skal regionskommunen lægge op til at spare på næste års budget?

Skal alle kommunens forskellige dele bidrage lige meget, eller skal skolerne og daginstitutionerne slippe billigere?

Måske endda så billigt, at de yngste bornholmere helt går fri af sparekniven?

De tre helt centrale spørgsmål tager økonomiudvalget fat på at behandle på sit møde onsdag. Ledet af borgmester Winni Grosbøll (S) starter politikerne dermed den proces, der i starten af september slutter med, at kommunens budget for næste år vil ligge klar.

På bordet ligger tre mulige sparemål at vælge imellem: Et på 40 millioner kroner, et på 50 millioner og et på 60 millioner.

At vælge den såkaldte spareramme blandt de tre beløb vil være første opgave for økonomiudvalget, kommunalbestyrelsens centrale og koordinerende udvalg, hvor der ud over Thomas Thors (S) udelukkende sidder partiledere.

Hvor dybt skal der skæres?
De tre beløb er ikke valgt tilfældigt. Udgangspunktet er 40 millioner kroner, for da kommunalbestyrelsen i september sidste år var blevet enig om dette års budget, omfattede enigheden også et kalkuleret minus på 38 millioner kroner for 2019, det første af de såkaldte overslagsår.

Det minus er siden da forbedret en smule, for Bornholm har i dag flere indbyggere, end det så ud til i september. Det forbedrer sagerne med 1,5 million kroner, så manglen til en start udgør 36,5 million, som kommunens administration har valgt at runde af til 40 millioner.

Hvis politikerne vælger at stoppe kniven der, skaber det imidlertid et andet problem. For så er der ingen penge til de anlægsopgaver, der ser ud til at blive aktuelle næste år. 12,7 millioner kroner, ser de netop nu ud til at komme til at koste.

Også at tage højde for anlægsopgaverne fører frem til næste mulige spareramme, nemlig den på 50 millioner kroner. Det nuværende minus tillagt 12,7 millioner kroner giver 49,2 millioner, som administrationen runder af til 50 millioner.

SENESTE NYHEDER

12. DEC 2018 • 19:32 FOR ABONNENTER
Landmænd på skolebænken: Der skal styr på sprøjteposen
12. DEC 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Gazelle i Klemensker: Vi er ikke færdige med at vokse
12. DEC 2018 • 17:32 FOR ABONNENTER
Har du kommentarer til Nexøs nye hotel- og kulturområde?
12. DEC 2018 • 16:19
Campus fik sin pris
12. DEC 2018 • 15:22 FOR ABONNENTER
Jagten på Peter Lofts afløser er den mindst mulige

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste