Svaneke markerer Utzons 100-årsdag: En forårstur op i vandtårnet
Foto: Jens-Erik Larsen

11. MAR 2018 • 11:06 • AF PETER TIEMROTH

Svaneke markerer Utzons 100-årsdag: En forårstur op i vandtårnet

– Naturligvis lader vi ikke lejligheden gå fra os til i april at markere 100 årsdagen for skaberen af vores berømte vandtårn Jørn Utzons fødsel.

Formanden for Svanekes Venner, Henrik Søby, fortæller, at foreningen vil markere det ved forskellige arrangementer i løbet af foråret, som foreningen snart vil offentliggøre en køreplan for.

Men allerede nu vil han dog godt røbe, at et af programpunkterne bliver, at interesserede inviteres til at komme en tur op i tårnet og nyde den imponerende udsigt.

Fredet i 1990
Tårnets virksomhed som udsigtstårn har ellers i adskillige år ikke haft nogen gang på jorden, idet den kommunale forvaltning allerede for en del år siden skønnede, at tårnet ikke er i en sådan forfatning, at det vil kunne klare et vedvarende rykind af turister.

Vandtårnet blev taget ud af drift i 1988, da vandforsyningen i Svaneke blev lagt om. Tårnet blev bygningsfredet i 1990. Det fungerer nu som sendemast for mobiltelefoni og paraboler, hvor apparaturet er skjult inde i tårnet.

Udover vandtårnet i Svaneke har arkitekten Jørn Utzon også tegnet vandværket i Listed. Og i 2012 fik den nu verdensberømte arkitekt opkaldt en vej I Svaneke efter sig – ”Jørn Utzons sti”.

Sømærke-inspiration
I dag er Jørn Utzons operahus i Sydney nok den mest berømte moderne bygning overhovedet. Allerede i 1950’erne bragte den Utzon ind i arkitekturens absolutte verdenselite. Alligevel har Utzons projekter ikke haft mange chancer i Danmark.

Med Utzons sparsomme udfoldelsesmuligheder i fædrelandet in mente kan bornholmerne glæde sig ekstra over, at han herovre har fået lov at bygge Svanekes karakteristiske, trebenede vandtårn fra 1952.

I sit meget smukke og originale projekt havde Jørn Utzon ladet sig inspirere af gamle sømærker, der har været opstillet langs den jyske vestkyst, Kattegat-øerne og den svenske skærgård fra slutningen af 1500-tallet.

Ikke vildt kendt
Svanekes vartegn kom i øvrigt i 2004 på en af Nationalbankens samlemønter. I den forbindelse konstateredes det, at vandtårnet ikke har været blandt de mest kendte bygningsværker fra Jørn Utzons hånd. Således omtales det vistnok kun i en enkelt af de mange bøger om Utzon.

Måske fordi tårnet trods alt er en lilleput i forhold til de mange andre langt større projekter i ind- og udland. Også en del – indimellem ret fantastiske – projekter, der af mange forskellige årsager aldrig er blevet realiseret.

Blandt disse tæller man f.eks. de tegninger til et “Besøgscenter, Hammershus Ruin, Bornholm” fra 1971, som 40 år senere blev inspirationen til dagens spritnye besøgscenter på toppen af Bornholm.


Mest læste