Stadig flere børn går på privatskole
Elever leger i skolegården på Rønne Privatskole. Foto: Jens-Erik Larsen

10. MAR 2018 • 15:04 • AF JAKOB MARSCHNER

Stadig flere børn går på privatskole

Flere bornholmske børn end nogensinde før vil gå på privatskole, når det nye skoleår starter i august.
Præcis hver tredje skoleelev på Bornholm gik på privatskole i 2016, der er det seneste år, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har gjort andelen op for.

De 33 procent steg en smule i august sidste år, hvor 36 procent af eleverne i de nye 0. klasser begyndte deres skoleliv på en privatskole.

I år vil andelen så tage nok et nøk op, for igen i år vil privatskolerne aftage 36 procent af de bornholmske elever, der starter i skole.

– Vi har ikke løst problemet, og jeg synes, at det er et problem, siger Morten Riis, formand for børne- og skoleudvalget, der behandlede årets indskrivningstal på sit møde onsdag.

– Nogle vil sige, at der skal være et privat alternativ til folkeskolen. Men folkeskolen er en helt speciel institution i det danske samfund, fordi folks børn går sammen her på tværs af indkomstmæssige og politiske skel.

– Det er vi ved at sætte over styr, når flere end en tredjedel af eleverne går på privatskoler. Så bliver eleverne splittet op i de ressourcestærke og de mindre ressourcestærke, og en udpræget grad af lighed er jo noget af det, der kendetegner vores land, siger Morten Riis.

– I børne- og skoleudvalget vil jeg gerne have en diskussion, om vi ikke skal have et mål om at øge andelen af børn, der går i folkeskolen. Det tror jeg egentlig, at der er enighed omkring. Spørgsmålet er bare, hvordan vi gør det. Det skal vi hele vejen rundt om i udvalget.

Klasser bliver langt fra lige store
Heller ikke i folkeskolerne vil de nye elever dog blive stillet lige efter ferien. Der bliver markante forskelle på antallet af elever i de nye 0. klasser.

De to skoler i Rønne og den ene i Nexø vil alle få to nye 0. klasser efter sommerferien. Skolerne i Aakirkeby, Allinge og Hasle vil alle få én.

Kun 12 elever er skrevet ind til at starte på Svartingedal Skole i Hasle. Modsat vil 0. klassen på Hans Rømer Skolen få 27 elever. En klasse må højst have 28, så skolen i Aakirkeby var kun to ekstra elever fra at skulle dele klassen i to.

I Allinge ligger Kongeskærskolens ene klasse til at få 24 elever. I Rønne ser Åvangskolen ud til at få en 0. klasse med 23 og en med 22, mens de to klasser på Søndermarksskolen får samme størrelse på nær en enkelt elev. De to klasser på Paradisbakkeskolen i Nexø ligger begge til at blive på 21 elever.

Mest læste