Fisker: Sælerne koster os mindst 2.000 kr. om dagen
Skipper Bo Johansen. Foto: Mads Westermann

8. MAR 2018 • 20:13 • AF MADS WESTERMANN

Fisker: Sælerne koster os mindst 2.000 kr. om dagen

Torskefiskeriet er usædvanlig godt for øjeblikket, og fisker Bo Johansen skal ikke have sit grej ude i ret lang tid, før krogene er fyldt med store kogetorsk.

Det betyder imidlertid ikke, at han kommer hjem med en stor fangst hver dag, for sælerne omkring Bornholm betragter de fyldte krogliner som et stort tag selv-bord.

Det illustrerer den røde fiskekasse med godt 20 afgnavede torskehoveder, som han mandag formiddag har sat frem foran kutteren Ninni R32 af Tejn, der ligger til kaj i Hasle Havn.

– Vi skal bare have linerne ude i en halv time, så har sælerne fundet dem og begynder at gnave i de torsk, som sidder på krogene, siger Bo Johansen, der er meget frustreret over at skulle dele sin fangst med de store pattedyr.

På en helt normal dag er mindst 20 procent af de torsk, han har fået på linen, lige til at smide ud, og derudover bliver hans grej ofte ødelagt, beretter han.

– Enten spiser de torskene bagfra og efterlader hovedet, eller også trækker de fiskene helt af krogene, så de bliver rettet ud og må udskiftes, inden linen kan sættes igen.

Mandag formiddag har sælerne fortæret to kasser kogetorsk og har ødelagt adskillige kroge, og det er noget Bo Johansen oplever næsten hver eneste dag, når han fisker.

– I gennemsnit kan vi smide fisk for 2.000 kroner ud hver dag, siger Bo Johansen, som ikke har noget bud på, hvordan problemet kan løses, andet end ved at regulere sælbestanden, så der er færre sæler i farvandet omkring Bornholm.

Mest læste