Skib sank på et kvarter
Foto: Berit Hvassum

6. MAR 2018 • 17:32 • AF MADS WESTERMANN

Skib sank på et kvarter

Lørdag eftermiddag sank et skib, der lå ved kaj i Bassin II i Hasle Havn, ud for Café Kabyssen.

Det skete ved 17-tiden og skyldtes formentlig, at skibet var blevet tynget ned af al den sne, der var faldet den seneste uges tid, så vandet var begyndt at trænge ind mellem de bord, der normalt sidder over vandlinjen.

– Det gik meget stærkt. Det tog kun et kvarter, fra vi opdagede, at der var noget galt, til det lå på bunden af havnen, fortæller havnefoged Aron Kjøller-Hansen fra Hasle Havn og beretter, at skibet efter ganske få minutter lagde sig om på siden og derved tog endnu mere vand ind.

Der er ifølge ham tale om en gammel told- eller lodskutter fra omkring år 1900, som ejes af en udenlandsk statsborger, der ikke bor på Bornholm.

Udenlandsk ejer
Hvem ejeren er, vil Aron Kjøller-Hansen ikke oplyse.

– Det kan jeg ikke være bekendt overfor ham. Det er ikke sikkert, at han vil have hele øen som tilskuere til sit uheld, siger havnefogeden, der forventer at ejeren ankommer til Bornholm enten mandag eller tirsdag, og at skibet derefter skal hæves.

Ifølge en af de andre bådejere i havnen, Thomas Pedersen, som ejer kutteren Gabrielle, der ligger lige overfor det sunkne skib, er det en tysk mand, der ejer skibet. Han skulle angiveligt bo i Midttyskland, men oftest tilbringe sommeren i Hasle Havn.

Thomas Pedersen fortæller videre, at skibet har ligget på land i næsten tre år, og først for nylig er kommet i vandet igen.

– Mit gæt er, at den har været tørret så meget ud, at den er blevet utæt og sammen med vægten fra sneen, har det været mere, end den kunne klare, siger han.

Forsikringssag
Det bliver ejeren eller dennes forsikringsselskab, der kommer til at dække omkostningerne til hævningen, og hvad der efterfølgende skal ske med skibet, kan der først tages stilling til, efter skibet er hævet.

– Hvis det skal reddes, skal der ske noget meget snart, siger Aron Kjøller-Hansen, som forventer, at bjærgningen kan ske med en mobilkran og en kraftig pumpe.

– Hvis den bliver hævet og bliver pumpet tomt for vand, vil jeg forvente, at den selv kan flyde, vurderer havnefogeden, der samtidig oplyser, at der ikke er nogen fare for forurening fra den sunkne båd.

– Den oliefilm, der flyder rundt ovenpå vandet ved vraget, er dieselolie, og den fordamper hurtigt, siger han.

Mest læste