Der sprænges: Radartårnet blev bragt i knæ
Efter knap 63 års værnepligt blev betonkæmpen ved Almindingen væltet tirsdag eftermiddag. Foto: Berit Hvassum

21. FEB 2018 • 10:50 • AF KRISTINA HERLEV WULFF

Der sprænges: Radartårnet blev bragt i knæ

Selvom det gamle radartårn ved Rytterknægten har oplevet både starten på landets første it-virksomhed, EM '92 og Donald Trump blive indsat som USA's 45. præsident, er der ikke længere nogen grund til, at det bliver stående.

– Flyvevåbnet, som har radarstationen deroppe, er ved at indføre noget nyt radiomateriel. Og så skulle man lave nogle faciliteter til det, forklarer Michael Jakobsen, der er afdelingsleder for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses distrikt på Bornholm.

Derfor ville man nedlægge det antenneområde, der har været på marken bag den gamle flyvestation og samle det omkring radarområdet.

– Så var det et led i den plan, at man har sat nogle nye gittermaster op. Og så i samme omgang er det gamle betontårn blevet overflødigt. Så tog man det med ind i det projekt med at lave de nye master, at man nedtog det gamle, fortæller Michael Jakobsen og påpeger, at Forsvaret har et ønske om, at når tingene ikke er i brug længere, så bliver de fjernet.

Således blev radartårnet, den gamle betonkæmpe, efter knap 63 år bragt i knæ tirsdag eftermiddag.

Om radarstationen:
Flyradarstation Bornholm blev etableret den 16. maj 1955 i den gamle bunker i Segen.

I starten var der små 40 mand tilknyttet, blandt andre to flyverløjtnanter, to fenrikker, 11 i befalingsmandsgruppen og så 37 mater og menige, som det hed dengang.

I 1970erne, under den kolde krig, var her over 200 mand inklusive værnepligtige, og stationen var omgærdet af store sikkerhedsforanstaltninger.

Efterhånden som hovedparten af den operative funktioner rykkede til Flyvestation Karup og den kolde krig blev mindre kold, blev der droslet ned på bemandingen.

SENESTE NYHEDER

11. DEC 2018 • 16:01 FOR ABONNENTER
Linda Persson: Fristen er for kort til at ansætte ny topchef
11. DEC 2018 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste