Ingen forslag til kirkens område: Holkadalen skal ligge i fred
Holkadalen. Foto: Berit Hvassum

18. FEB 2018 • 15:20 • AF PETER TIEMROTH

Ingen forslag til kirkens område: Holkadalen skal ligge i fred

– Vi har kun modtaget et enkelt skriftligt forslag. Det går på, at det fredede område skal forblive i sin nuværende tilstand. Samme holdning har jeg lyttet mig til på vandrørene rundt omkring. Så det bliver altså resultatet.

Det konkluderer en smilende formand for det nye menighedsråd ved Gudhjem Kirke, Preben Paulsen, efter at man i kirkebladet frem imod nytår efterlyste gode idéer omkring kirkens areal i Holkadalen.

– Meningen var, at borgerne kunne komme med gode idéer til initiativer til gavn og glæde for beboerne i Gudhjem og Melsted. Men nu vil vi altså efter vores grundige oprydning begrænse os til at holde området i pæn stand, siger Preben Paulsen.

Det er nok kommet bag på de fleste sognebørn, at en større del af Holkadalen ikke tilhører kommunen, men derimod Gudhjem Menighedsråd, der ejer omkring en tønde land, fordelt ligeligt på begge sider af Holkabroen.

Det vil altså sige, at godt halvdelen af dalens åbne græsklædte areal, som byder sig til for alskens sommerglæder, legende børn, politiske møder, teater, underholdning og hundeluftning, også reelt ejes af menighedsrådet.

Resten af menighedsrådets ejendom nærmest byen og op under broen, der er omkranset af gamle stengærder, er derimod mere utilgængelig og har derfor, længere end nogen kan huske tilbage, henligget i skiftende plejetilstand.

I folkemunde kaldes jordstykket ”kirkeløkken” eller ”pestkirkegården”. Men akkurat som Gudhjem Kirkes adkomst til den pågældende del af Holkadalen fortaber også det sære navn sig i fortidens tåger.

Arealet blev sammen med resten af Holkadalen og Gudhjem Plantage fredet omkring 1950, hvorefter der hverken må opføres bygninger eller anbringes boder eller andre indretninger, der kan virke skæmmende.

Der må heller ikke foretages sprængninger af sten og klipper, og bevoksningen af træer og hegnsplanter m. v. må ikke fjernes. Men fredningen er ikke til hinder for, at arealet anvendes i landbrugsøjemed.

Stor matrikel
Se kortet herunder. Det store område (matrikel 230) udgør menighedsrådets areal i Holkadalen.

Den stengærdeindhegnede såkaldte pestkirkegård strækker sig fra broen, der næsten skærer matriklen midt over, og mod nordøst.
SENESTE NYHEDER

13. DEC 2018 • 06:27 FOR ABONNENTER
Babysalmesang – et nyt tilbud i kirken
12. DEC 2018 • 19:32 FOR ABONNENTER
Landmænd på skolebænken: Der skal styr på sprøjteposen
12. DEC 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Gazelle i Klemensker: Vi er ikke færdige med at vokse
12. DEC 2018 • 17:32 FOR ABONNENTER
Har du kommentarer til Nexøs nye hotel- og kulturområde?
12. DEC 2018 • 16:19
Campus fik sin pris

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste