Legendarisk kunstners 'hus' til salg: De gode historier vælter frem
Sabber i arbejdstøjet

15. JAN 2018 • 17:35 • AF TOMMY KAAS

Legendarisk kunstners 'hus' til salg: De gode historier vælter frem

Den kendte bornholmske papirklipper Sabber – måske den første og eneste kunstner, der har kunnet leve af netop dét erhverv – boede i smukke omgivelser på Kjeldsebyvej, hvor udsigten blandt andet byder på ugeneret kig til Christiansø.

Her levede Sabber – med det borgerlige navn Jens Jacob Jensen – i ét med naturen, og folk, der har besøgt ham, kan fortælle historier om, hvordan dyrene gik om benene på én, også selv om man havde bevæget sig ind i stuehuset.

Dét er ikke så svært at forestille sig, når man ser på ejendomsmægler Gurli Hansen fra Realmæglernes salgsmateriale til huset, der nu er sat til salg.

Sabbers hus står der endnu. Men så er det også sagt. Der er nemlig ikke meget andet tilbage end et råhus med tegltag, hvor vand og el er indlagt.

– Meget mere kan vi ikke love, som Gurli Hansen fortæller i salgsannoncen.

Huset er naturskønt beliggende tæt på Kjeldseby Å og med en herlig udsigt over marker og Østersøen. Prisen er sat til 595.000 kroner.

Artiklen fortsætter under billedet.


Sådan er udsigten fra Kjeldsebyvej 4, Gudhjem. Foto: Realmæglerne


Salgsannoncen har fået tidligere chefredaktør på Dagbladet Bornholmeren, Søren Wolff, til tasterne på Facebook. Han arbejdede med Sabber på Bornholmeren og kan blandt andet fortælle, at da han engang besøgte Sabber, havde kunstneren lavet et midlertidigt sengeleje for foden af en stor rumdeler i form af en bogreol.

– Hvorfor? Jo, det viste han os: Inde i sengen i soveværelset lå en høne på æg, fortæller Søren Wolff.

Hans facebookopslag har fået flere Sabber-fans til at komme med deres anekdoter. Se nogle af dem herunder:

Leila Lindén:
– Åh, hvor har vi haft mange gode oplevelser sammen med Sabber. Han var et fantastisk vidende og rigt favnende menneske. Også vi har jo været på besøg i hans hus med alle dyrene, det var oplevelser i særklasse. Jeg kan også huske, engang vi havde en fest i vores hus i Lillegade 27, husker ikke anledningen, men da havde Sabber kalket sit skjortebryst hvidt for at være rigtig festklædt. En rigdom at have kendt ham.

Verner Kaas:
– Jeg har ladet mig fortælle, at hans daværende, unge kone havde for sædvane at smække med dørene. Sabber lod som ingenting, men det blev dog for meget for ham, og da konen efter en tur kom hjem, fandt hun alle dørene fjernet. Så va dæjn klarad.

Erling Haagensen:
– Jeg kørte Sabber hjem en vintereftermiddag, hvor det var rigtig koldt og der lå sne overalt i store driver. Da vi nærmer os hans hus - som jo er pænt ude på landet - siger han: "Mine venner siger til mig, at jeg bør isolere. Men ved du hvad Erling - synes du ikke jeg bor isoleret nok?"


Tom West:
– Hans kobbergryder og pander skindene, men gulvet i køkkenet manglede. En høne havde en redde i bogreolen, det var praktisk sagde Sabber fordi det gav et æg hver dag.

Sabber kom til Bornholm i starten af 1970'erne og døde i 2005.

SENESTE NYHEDER

16. DEC 2018 • 09:11 FOR ABONNENTER
Langelinies lange historie

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort

Mest læste

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort