Mandagens leder: Her er et fingerpeg til kulturministeren
Foto: Jens-Erik Larsen

8. JAN 2018 • 14:54 • AF TOMMY KAAS

Mandagens leder: Her er et fingerpeg til kulturministeren

Knap en million kroner. Eller cirka 25 kroner per gæst.

Det er det beløb, som Bornholms Kunstmuseum hvert år modtager for at være såkaldt statsanerkendt museum under den nuværende museumslov.

Om det er lidt eller meget, må være op til den enkelte at vurdere. Men sikkert er det, at man på Helligdommen modtager museumslovens minimumssats, og at der er meget, meget langt op til de over 30 millioner kroner, som store museer som Arken og Louisiana hvert år får kastet i nakken.

382 millioner kroner blev der sidste år uddelt i støtte til de 97 statsanerkendte museer i Danmark, og igen:

Det er forskelligt fra person til person, om man synes, at dét er mange penge, og om disse så er godt givet ud.

I går, søndag, var der nytårskur på Bornholms Kunstmuseum, og i stedet for at starte en diskussion med argumenter for, hvorfor det er godt med kunst, og hvorfor vi som samfund skal blive ved med at sørge godt – eller bedre – for kunsten, så kan man jo nøjes med at tage et kig på og en snak med de bornholmere, der kiggede forbi.

Bornholm elsker sit kunstmuseum, der i starten af 90’erne ellers fik så svær en start og mødte så megen modstand.

I dag står byggeriet som et fornemt symbol på en ø, hvor kunsten gennem tiden har sat sit tydelige præg, og bornholmerne har i høj grad taget kunstnerne og museet til sig.

Derfor kunne man godt have ønsket sig, at kulturminister Mette Bock (LA) havde været til stede på Helligdommen en dag som i går – eller at nogen fortæller hende om begivenheden.

Hun barsler nemlig med en ny udgave af den lov, der hvert år sender penge ud til de statsanerkendte museer, og vi tør godt vove den påstand, at det er de færreste danske museer, der oplever en opbakning som den, Bornholm giver kunstmuseet i Rø.

Som det også åbenbarede sig på sidste års generalforsamling, hvor støtten til museet og dets – for nogle – kontroversielle sammenlægning med det kulturhistoriske museum var utvetydig, så står medlemmerne af museumsforeningen og andre andre dele af Bornholm i høj grad bag museet og de aktiviteter, der foregår.

Bevares, nogle vil mene, at det er de store stykker kransekage og den (alt for) søde Asti, der simpelthen trækker bornholmerne af huse til et arrangement som nytårskuren, men altså:

Skal vi ikke hellere glæde os over, at finkulturelle begivenheder kan gøre køtilbud i Lidl og store loppemarkeder selskab som store publikumsmagneter på Bornholm?

Det gør nemlig hverdagen meget sjovere for dem, der står bag initiativerne. Og det giver dem gode argumenter i den snak, som de i den nærliggende fremtid skal have med kulturministeren om fremtidens museumslov.

SENESTE NYHEDER

18. DEC 2018 • 20:34 FOR ABONNENTER
Netværk ser flere veje til mere mangfoldighed
18. DEC 2018 • 17:07 FOR ABONNENTER
Winni: Bornholm kan holde fast i det meste erhvervsfremme
18. DEC 2018 • 16:27 FOR ABONNENTER
Mail til ejendomsmægler: Jeg har mistet tålmodigheden

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort