Guide til boligejerne: Skab liv i hjemmet i indbrudstyvenes højtid
Foto: Tommy Kaas

14. DEC 2017 • 20:51 • AF TOMMY KAAS

Guide til boligejerne: Skab liv i hjemmet i indbrudstyvenes højtid

Antallet af indbrud stiger markant, når vi holder juleferie. Men det er muligt at reducere risikoen for ubudne gæster med den rigtige alarm og en god portion sund fornuft.

Det fortæller elinstallatør Kurt Sjøholm fra Knudsker El i en pressemeddelelse fra brancheorganisationen Tekniq.

Her fremgår det, der mellem den 20. og 26. december sidste år var 760 indbrud på landsbasis i private hjem, ifølge Rigspolitiet.

– Derfor er det nu, man som boligejer skal sikre sit hjem mod ubudne gæster, og faktisk kan det ofte gøres med ganske enkle midler, siger Kurt Sjøholm, der også er medlem af Tekniq-råd Hovedstaden.

Det er dog værd at bemærke, at de 760 indbrud i juledagene i 2016 faktisk var et fald på cirka en tredjedel i forhold til året før og dermed første gang i fem år, at antallet nåede ned under 1000, hedder det.

– Det er positivt, at tallet er faldet – blandt andet fordi boligejerne generelt er blevet mere årvågne over for mistænkelig aktivitet i deres nærområde, men juledagene topper stadig indbrudsstatistikkerne, så der er god grund til at undersøge, om man kan gøre mere for at holde tyvene ude, siger Kurt Sjøholm.

Når man kigger på udviklingen, er der da heller ingen grund til at tro, at tyvene går på juleferie sammen med os andre, og mange hjem fremstår stadig nærmest som en åben invitation til de, mener Kurt Sjøholm.

Mens virksomheder er blevet rigtig gode til at sikre sig mod indbrud, er der ifølge Kurt Sjøholm stadig mange muligheder for at forbedre sikringen af de private hjem.

Og det gælder ikke kun i forhold til alarmsystemer, for der er mange basale ting, som kan gøre en stor forskel.

En professionelt udført alarm har den primære effekt, at tyven sandsynligvis kommer hurtigt ud af boligen igen. Men det er helt andre ting, som sikrer, at tyven slet ikke kommer ind. Derfor bør en alarm ikke være den eneste sikring i et hjem, lyder det fra Kurt Sjøholm, som her guider til en god sikring mod indbrud:

Vinduer og døre:
– Du skal sikre dig, at dine vinduer og døre har solide karme, rammer og beslag, ligesom låsen skal være solid. Vinduer og døre kan udstyres med et ekstra indvendigt låsesystem. Og når du forlader hjemmet, skal du naturligvis sikre dig, at alle døre og vinduer er lukkede og låste.

Lys:
– Elektrisk lys er et af de mest effektive værn mod indbrud – og både billigt og let at sikre. Skiftende indendørs lys sikrer, at hjemmet ser beboet ud, mens udendørs lamper med bevægelsessensorer sikrer, at tyven ikke kan bryde ind i ly af mørket. Husk også, at et højt hegn eller en hæk giver tyven mulighed for at arbejde uset.

Skab liv:
– Tyve går efter boliger, hvor det er tydeligt, at der ikke er nogen hjemme. Derfor er det vigtigt at narre tyven, hvis du ikke er hjemme. Derfor er det en god idé at indstille elektroniske apparater til at tænde og slukke på samme vis som lyset. Det gælder især radio og tv. Det er desuden vigtigt at lave aftaler med naboer eller andre om at klippe græsset efter behov, lægge skrald i skraldespanden, tømme
postkassen og eventuelt parkere en bil i din indkørsel.

Undgå for megen oprydning:
– En have bør ikke være klinisk renset. Der må gerne være spredt lidt legetøj og måske en kælk rundt i haven, men pas på med at have stiger og værktøj liggende – særligt hvis disse kan hjælpe eventuelle indbrudstyve med at komme ind i boligen. Samtidig må man gennem vinduer og glasdøre gerne kunne se, at der står nogle kaffekopper og ligger lidt vasketøj m.m. fremme, så boligen virker beboet… men ingen iPads og andre dyre ting, der kan lokke tyvene indenfor.

Generelt:
– Det er vigtigt, du undgår at fortælle på din telefonsvarer, på Facebook eller andre lignende sociale medier, at du er bortrejst. Har du afsløret, at du ikke er hjemme, øger du din risiko for indbrud markant. Hvis det er muligt, kan du viderestille din fastnettelefon til din mobil.

SENESTE NYHEDER

23. OKT 2018 • 18:30 FOR ABONNENTER
Sæsonbutik: Det har været en uovertruffen sæson
23. OKT 2018 • 16:52 FOR ABONNENTER
Passagerernes formand: Det er svært at leve med
23. OKT 2018 • 14:54 FOR ABONNENTER
Lund overrasket over ny chef i Vendsyssel
23. OKT 2018 • 14:19 FOR ABONNENTER
Passagerforening går med i klage til Folketingets ombudsmand

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste