Thyra Frank om hjemmeplejen på Bornholm: Vådservietter må ikke blive normen
Foto: Jens-Erik Larsen

6. DEC 2017 • 19:52 • AF LISBET HOLST

Thyra Frank om hjemmeplejen på Bornholm: Vådservietter må ikke blive normen

For svage ældre kan det være anstrengende at få et brusebad, så her giver det mening, at hjemmehjælperen i stedet hjælper borgeren med etagevask, også hvor det er borgerens eget ønske.

Men vådservietter i stedet for et brusebad skal selvfølgelig ikke være en løsning eller en norm, som bruges altid og i alle situationer.

Sådan lød det fra ældreminister Thyra Frank i Folketingets spørgetid den 29. november, hvor ministeren svarede på en stribe spørgsmål om hjemmeplejen i Bornholms Regionskommune stillet af Kirsten Normann Andersen (SF).

En instruks fra hjemmeplejens ledelse skabte umiddelbart op til kommunalvalget voldsom debat, ikke mindst blev et forslag om at udskifte et bad med en vådserviet bagi for at spare tid, voldsomt kritiseret.

Kirsten Normann Andersen spurgte ministeren om et bad og daglig soignering kan erstattes af vådservietter og stadig sikre en god hygiejne og den vigtige velvære.

Vådserviet-instruksen blev trukket tilbage efter en voldsom kritik. Også daværende socialudvalgsformand Bente Helms (S) tog afstand til instruksen, hvad Ældreministeren har hæftet sig ved.

I det skriftlige svar til SF’s folketingsmedlem skriver Thyra Frank:

”I den aktuelle sag fra Bornholms Regionskommune, som er baggrunden for spørgsmålet her, kan jeg se, at den ansvarlige udvalgsformand har udtalt, at sagen beror på en misforståelse, og at der ifølge udvalgsformanden ikke kommer besparelser på de ydelser, som borgerne er visiteret til.

Det er også den enkelte kommune, der har ansvaret for at sikre, at plejen og omsorgen bliver ydet af et personale med de rette faglige kvalifikationer, samt at der er nogle ordentlige rammer og de nødvendige resurser til, at medarbejderne kan yde en ordentlig og værdig pleje og omsorg. I forlængelse heraf er det også Bornholms Regionskommune, der beslutter, hvordan de mener, at de 10,2 mio. kr., som de har fået som deres andel af værdighedsmilliarden for 2017, gør mest gavn på ældreområdet,” skriver ministeren.

Respekt for den ældre
Ministeren bliver spurgt om det er ok, at kommunen ønsker, at medarbejderne i hjemmeplejen siger ja til at arbejde på delt tid, dvs. arbejder om morgen og formiddag, får fri midt på dagen og går på arbejde igen om aftnen.

Til det spørgsmål skriver Thyra Frank, at det ikke er hendes opgave som minister at blande sig i, hvordan man lokalt vælger at organisere og tilrettelægge det daglige pleje- og omsorgsarbejde i den enkelte kommune, herunder om man f.eks. vælger at ansætte fuldtids- eller deltidsmedarbejdere, og i hvilket omfang man gør brug af vikarer mv.:

”Når det er sagt, så er det min klare holdning, at en værdig ældrepleje skal ydes med respekt for den enkelte ældres hverdag og integritet, og plejen og omsorgen skal selvfølgelig også skal ydes ud fra den social- og sundhedsfaglige viden, der er på området. Det er samtidig også min holdning, at plejen og omsorgen bør tilrettelægges, så det undgås, at der kommer for mange forskellige hjælpere i hjemme.

Endelig vil jeg gerne understrege, at medarbejderne i ældreplejen er omdrejnings punktet for, at vi kan lykkes med at sikre en værdig ældrepleje. Derfor er det også af gørende, at der er gode rammer for medarbejderne, så de kan yde den bedst mulige pleje og omsorg. Det er både til gavn for vores ældre borgere, og for at ældreplejen fortsat er et attraktivt sted at arbejde. ” skriver Ældreministeren.

Med værdighedspolitikken i hånden har borgerne, de pårørende, medarbejdere og andre relevante aktører en rigtig god mulighed for at tage en dialog med deres lokalpolitikere om, hvordan det sikres, at plejen og omsorgen i den enkelte kommune ud føres med værdighed, mener Thyra Frank.

”En dialog, som jeg også kan se, der foregår i blandt andet Bornholms Regionskommune,” skriver ministeren.

SENESTE NYHEDER

26. MAR 2019 • 18:17 FOR ABONNENTER
Store problemer i brugsen: Omsætningen falder drastisk
26. MAR 2019 • 16:49 FOR ABONNENTER
Poetisk modstand mod afklipning af Galløkken
26. MAR 2019 • 15:17
DAT: Onsdagstilbud til seniorer

MEST LÆSTE BORNHOLM

25. MAR 2019 • 14:50
Ledigt job på Christiansø

Mest læste

25. MAR 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER

Godt år i Hasle IF – selv om medlemmerne er faldet fra

25. MAR 2019 • 13:49 FOR ABONNENTER

BHS-Almeborg vil overgå sig selv