Bornholms nye viceborgmester vil sætte et grønt fingeraftryk
Foto: Jens-Erik Larsen

22. NOV 2017 • 13:48 • AF TOMMY KAAS

Bornholms nye viceborgmester vil sætte et grønt fingeraftryk

Det forholdsvis nye parti Alternativet har fået et fornemt udstillingsvindue i en viceborgmesterpost på Bornholm. Anne Thomas var på valgnatten med i borgmester Winni Grosbølls konstituering og bliver fremover en af borgmesterens allernærmeste samarbejdspartnere i bornholmsk politik.

Hun har ikke sovet meget i nat, Anne Thomas, og den nye titel har endnu ikke nået at bundfælde sig.
– Måske er jeg bare træt. Måske har jeg ikke fattet det. Eller måske ligger det her bare helt naturligt for mig, siger Anne Thomas onsdag formiddag til Bornholms Tidende.

– Men jeg vil da ikke udelukke, at der kommer en tudetur om et par dage.

Nu gælder det om at vise Alternativet frem. Viceborgmesterposten er "en skidegod platform for partiet", som Anne Thomas formulerer det.

– Og en mulighed for på lokalt plan at vise, hvad Alternativet er for noget, siger hun.

Hun vil sætte et grønt fingeraftryk på de kommende fire år, og formandsposten for et nyt klima- og bæredygtighedsudvalg ligger lige for.

– En af mine første opgaver bliver at få løst udfordringerne med vores søkabel og havvindmøller, siger Anne Thomas.

– Det har man ikke hidtil kunnet lykkes med, så det ser jeg som en af mine store arbejdsopgaver, og det kommer til at fylde rigtig meget.

Kan Anne Thomas få energistyrelsen til at smide nogle milliarder i et nyt søkabel, er hun kommet et godt stykke vej, men så nemt går det næppe, erkender hun.

Men i fremtidens opskruede elforbrug, hvor eksempelvis elbiler vil fylde mere og mere, er der behov for et stærkere kabel og nye mulighed for oplagring af vedvarende energi. Det arbejder hun med.

Hjertet banker også for kunsthåndværk
Tilflytningen fylder også meget, ligesom hendes hjerte banker for kunsthåndværket og for optimale betingelser i detailhandlen.

– Og for borgerinddragelse, siger Anne Thomas.

– Socialdemokratiet går tilbage, fordi der har været en række sager, hvor borgerne ikke har følt sig hørt. Nogle medarbejdere føler ingen tillid til kommunen, og det er noget, der har kostet, siger Anne Thomas.

– Det var noget, vi talte rigtig meget om i nat, og oprettelsen af et paragraf 17,4-udvalg skal give borgere fra hele øen mulighed for at blive en del af noget, de brænder for.

Udvalget bliver et såkaldt ad hoc-udvalg, hvor man i kortere perioder kan arbejde intensivt med enkelte fokusområder, og hvor personskaren kan blive udskiftet.

– Det er der brug for, konstaterer Anne Thomas.

1. januar er hun viceborgmester på Bornholm. Titlen har hun ikke vænnet sig til, men ansvaret er hun klar til at tage på sig.

– Altså, hvor meget det indebærer at være viceborgmester, ved jeg faktisk ikke, indrømmer hun.

– Men det er noget, som jeg er villig til at bruge rigtig meget tid og rigtig mange kræfter på, lover Anne Thomas.

SENESTE NYHEDER

14. AUG 2018 • 17:05 FOR ABONNENTER
10. klasser i modvind: Laveste antal i 10 år
14. AUG 2018 • 15:01 FOR ABONNENTER
Beboere: Tilladelse giver frit valg på alle hylder

MEST LÆSTE BORNHOLM

13. AUG 2018 • 13:26
Bornholmer meldt savnet i Polen
13. AUG 2018 • 13:10
Badning på Dueodde frarådes

Mest læste