Se billedet af det første fund på Bornholm: Sjældent slimdyr dukker op på nordlandet
Foto: Berit Hvassum

20. OKT 2017 • 09:03 • AF MADS WESTERMANN

Se billedet af det første fund på Bornholm: Sjældent slimdyr dukker op på nordlandet

Under en tur i en fredet skov på nordlandet, stødte Nina Melby-Eriksen fra Tejn på en sjælden svamp, som ifølge Dansk Svampeatlas ikke tidligere er blevet observeret på Bornholm.

Den er så sjælden, at den aldrig har fået et dansk navn, og derfor kendes den udelukkende under sit latinske navn Brefeldia Maxima.

– I virkeligheden er der slet ikke tale om en svamp, men om en type af organismer, der under et betegnes som slimdyr. De tilhører hverken dyreriget eller svamperiget, fortæller Thomas Læssøe, der er seniorådgiver på Statens Naturhistoriske Museum og forfatter til adskillige bøger om svampe.

Han er ikke overrasket over, at Brefeldia Maxima nu er observeret på Bornholm, og mener ikke, at den er ny i den Bornholmske natur.

– Den har sikkert været der altid, men der er bare ikke nogen, som har indberettet, at de har set den. For hver gang der er 2.000 personer, som kigger efter fugle, er der kun halvanden person, som kigger efter slimsvampe, og derfor kan den have levet ubemærket i mange år, siger han til Bornholms Tidende.

Ifølge Karen Nisbeth, der er formand for foreningen Svampevennerne på Bornholm, er det ikke ualmindeligt, at der bliver fundet svampe, som ikke tidligere er observeret på Bornholm.

– Alene i år er vi stødt på fem svampe, der er nye på Bornholm, fortæller hun.

Brefeldia Maxima er det størst kendte slimdyr i Danmark. Den kan have en udstrækning på op til en halv meter eller mere, og kan dække et areal svarende til adskillige håndflader.


Foto: Nina Melby-EriksenSENESTE NYHEDER

26. SEP 2018 • 06:34 FOR ABONNENTER
Kommunens tilsyn: Det er godt at bo på Klippebo
25. SEP 2018 • 19:21 FOR ABONNENTER
Bopælspligten under lup: Nu venter Rønne, Nexø og Hasle
25. SEP 2018 • 17:44 FOR ABONNENTER
Farten skal ned på Nyker Strandvej

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste