Forsyningen bliver vært for millionstøttet projekt om solenergi
Foto: Allan Rieck

19. OKT 2017 • 18:04 • AF JAKOB MARSCHNER

Forsyningen bliver vært for millionstøttet projekt om solenergi

Også Bornholm har fået del i de 183 millioner kroner, som Energiministeriet netop har delt ud til projekter, der skal udvikle miljøvenlige energisystemer.

Modtageren er Bornholms Energi og Forsyning, der er med i et projekt om solenergi, som ministeriet bevilgede 2,9 millioner. Projektet hedder SolarSmartSystem og er ledet af firmaet Racell Saphire Technologies.

– Det kan desværre stadig være både dyrt og svært at finde den rigtige grønne energiløsning, uanset om man er familie eller virksomhed. Derfor giver det rigtig god mening, at I nu på solskinsøen bliver værter for et nyt projekt, der kan basere varme og energiforbrug på en blanding af solcelle- og solfangerenergi, siger energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til Bornholms Tidende.

– Bornholms Energi & Forsyning er på den måde er med til at fremme den grønne omstilling både på Bornholm, men på længere sigt også andre steder, siger han.

Albertslund-virksomheden Racell Saphire Technologies udvikler ifølge sin hjemmeside unikke og billige løsninger, der gør huse til steder, som høster energi, uden at det kan ses. Med projektet samarbejder Bornholms Energi og Forsyning desuden med flere store aktører: Også Danfoss, Danmarks Tekniske Universitet, COWI og Rubrik er med i arbejdet.

De 183 millioner kroner er taget fra den såkaldte EUDP-pulje, en forkortelse for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, som energiministerenbetragter som en hjørnesten i det danske arbejde for at udvikle miljørigtige energiformer.

– Jeg er glad for, at EUDP nu har udmøntet 183 millioner kroner til nye udviklings- og demonstrationsprojekter, som skal bidrage til at fremme den grønne omstilling i Danmark – og samtidig understøtte vækst og beskæftigelse. EUDP-ordningen vil være helt central i forhold til at udmønte midler til gavn for den grønne omstilling og vækst og beskæftigelse i Danmark, siger Lars Chr. Lilleholt.

EUDP har med den nye pulje nu uddelt i alt 313 millioner kroner i år. Regeringen har et mål om at kunne sætte mindst 580 millioner kroner af til miljørigtig energiteknologi i 2020.

24. SEP 2018 • 10:14SPORT

Cort kørte VM i Østrig

24. SEP 2018 • 09:20 FOR ABONNENTER

Forening investerer i bedre boliger i Rønne

24. SEP 2018 • 08:56

Knudsker søger ny præst

Mest læste