Fad og eftersøgt maleri vender hjem: Kunstmuseet får to nye vigtige værker

17. OKT 2017 • 12:36 • AF JAKOB MARSCHNER

Fad og eftersøgt maleri vender hjem: Kunstmuseet får to nye vigtige værker

Bornholms Kunstmuseum kan nu præsentere to nye værker, der er skaffet med en donation fra Otto Bruuns Fond. Museumsdirektør Lars Kærulf Møller kalder værkerne "betydelige".

Det ene er et landskabsmaleri af svenske Karl Isakson, malet på Christiansø og sandsynligvis i 1913. Værket er udført i olie på lærred og måler 52 gange 59 centimeter.

– Maleriet er en af de fineste skildringer af Christiansø i de brydningsår, der var helt afgørende for den danske modernisme, og det supplerer på fornemste vis museets i forvejen fine samling af Karl Isaksons Kunst, der næst efter Moderna Museet i Stockholm og Statens Museum for Kunst, er den største samling af hans værker, siger Lars Kærulf Møller.

– Isakson beholdt maleriet hele livet, og det var i hans bo, da han døde i 1922. Som det er tilfældet med disse billeder, er det derfor ikke signeret, men attesteret på bagsiden af Isaksons to gode venner, malerne Viggo Madsen og Aage Rose, siger han.

Da maleriet anses for et af Karl Isaksons fineste koloristiske arbejder fra de første år på Christiansø, eftersøgte både Bornholms Kunstmuseum og Moderna Museet i Stockholm det forgæves, da de sammen lavede en stor Isakson-udstilling i 2004.

Indtil for nogle år siden befandt maleriet sig stadig i privateje i Sverige. Det blev købt til Danmark af professor og kunsthistoriker Henning Jørgensen, der nu har afhændet det til Bornholms Kunstmuseum.

Det andet nye værk er et fad udført af Gerd Hiort Petersen. Fadet blev vist på hendes store udstilling på Bornholms Kunstmuseum i 2007 og senere på Keramikmuseet Clay i 2010. Fadet har været i privat eje ovre næsten siden det blev fremstillet.

– Det store og skulpturelle fad er et af Gerd Hiort Petersens største og mest vellykkede arbejder. Fadet hører til i en serie af fade eller "murals", kaldt sådan fordi de er tænkt til vægophængning og udviklet som optakt til en række kirkeudsmykninger blandt andet til Haarlev Kirke, Jacobskirken i Roskilde og Rø kirke, fortæller Lars Kærulf Møller.

Værkerne kan ses ophængt på museet allerede her i efterårsferien.

SENESTE NYHEDER

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. DEC 2018 • 12:34
Broen er sikker at passere
16. DEC 2018 • 13:55
Rønne har fundet sin vikarpræst

Mest læste

15. DEC 2018 • 12:02 FOR ABONNENTER

Tre på stribe til Cort