15.000 kroner blev ingen forhindring: Nu kommer rundkirken i rundkørslen

21. SEP 2017 • 20:37 • AF JAKOB MARSCHNER

15.000 kroner blev ingen forhindring: Nu kommer rundkirken i rundkørslen

Den sidste forhindring for det kontroversielle kommende kunstværk i Vibegårds Runddel udenfor Rønne er ryddet af vejen. Udsigten til at skulle betale for at holde rundkørslens midter-ø ved lige var torsdag aften ikke nok til, at et flertal i kommunalbestyrelsen ønskede at stoppe processen.

Da kommunen sagde ja til kunstnerne Randi og Katrines model af en rundkirke som ny udsmykning af runddelen, var det ellers et vilkår, at kunstværket ikke måtte påføre kommunen nogen udgifter.

Da sagen herefter blev glohed og efter at vrede bornholmere havde krævet at beholde dagens lindetræ i rundkørslen, kom Vejdirektoratet med det, der kunne have været en redningsplanke: Statens vejmyndighed ville kun godkende kunstværket i rundkørslen, hvis Bornholms Regionskommune overtager ansvaret for at vedligeholde den midter-ø i rundkørslen, hvor værket er udset til at blive placeret.

Pris for kommunen: 15.000 kroner om året. Peanuts i et budget på flere milliarder, men stadig i modstrid med, at kunstværket ikke måtte koste kommunen nogen penge. For politikerne derfor også et muligt figenblad for at skifte holdning i en sag, hvor et flertal af bornholmerne synes at være imod kunstværket. Tilmed lige op til et valg.

Den mulighed valgte et flertal i kommunalbestyrelsen dog ikke at gribe torsdag aften. De 15.000 kroner om året blev i stedet bevilget af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale, Enhedslisten og Carl Ilsøe (BL).

Venstre, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Kirstine van Sabben (BL) stod på hver deres måde ikke bag beslutningen.

15.000 ord om 15.000 kroner
Så vidt kom det dog først, efter at løseligt anslået mindst 15.000 ord var føget gennem byrådssalen i Rønne.

– En lidt speciel sag: Det er ikke hver dag vi ser sager om driftsopgaver til 15.000 kroner i kommunalbestyrelsen, sagde borgmester Winni Grosbøll (S), da hun forelagde sagen.

– Den her sag handler om 15.000 kroner. Den handler om, hvorvidt man skal finansiere den her vedligeholdelse, og om man principielt synes, at det er en god eller en dårlig ide, sagde Carsten Scheibye (V).

Det var Dansk Folkeparti kun delvist enig i.

– Den her sag handler om meget mere. Det er blevet en principiel sag for mig. Jeg synes, at bornholmerne har et krav på at høre hvad vores holdning til det her såkaldte kunstværk egentlig er, sagde René Danielsson (DF).

Radikale: Man skulle have sagt fra noget før
For Bente Johansen (R) handlede sagen nærmere om, at kommunalbestyrelsen har lagt beslutninger om kunst i det offentlige rum ud til det sagkyndige Kunst- og Kulturhistorisk Råd, der valgte kunstnergruppen Randi og Katrine. Rådets kompetence til at gøre det ville Bente Johansen ikke anfægte.

– Det var en præmis, som man har accepteret hele tiden. Hvis man var imod det, skulle man have sagt det dengang, det blev besluttet. Præmissen var ikke, at der skulle en folkeafstemning til, om vi skulle have kunst i rundkørslerne eller ej, sagde Bente Johansen.

Det var Morten Riis (EL) enig i, hvorimod Venstre havde et par andre syn på sagen.

– Vi har alle sammen ret til at blive klogere. Jeg tænker umiddelbart, at forudsætningerne har ændret sig, sagde Brian Kofoed (V).

– En rundkørsel er anlagt for, at man skal køre rundt om den. Ikke for at man skal kigge på, hvad der er inde i midten af den. Jeg kan heller ikke gå med til, at vi bruger 15.000 kroner på en statslig driftsopgave, sagde Betina Haagensen (V).

Ilsøe: Måske elsker vi den om to år
Carl Ilsøe (BL) sad i en speciel position. For han er selv medlem af Kunst- og Kulturhistorisk Råd, valgt hertil af kommunalbestyrelsen.

– Kunst- og Kulturhistorisk Råd består af fagfolk, og så sidder jeg der som politiker. Jeg har ikke forstand på kunst. Jeg sidder der nærmest som garant for, at der ikke foregår noget sammenspist. Jeg havde faktisk tænkt mig ikke at stemme, men nu kan jeg så se, at den er hjemme, sagde han.

– Kunst er noget spændende noget. Jeg kunne først ikke lide skulpturen i den første rundkørsel, men nu kan jeg nærmest ikke undvære den. Det kan være, at vi elsker den nye her om to år, sagde Carl Ilsøe.

SENESTE NYHEDER

16. JUL 2018 • 08:01 FOR ABONNENTER
Aakirkeby Rideforening vender hjem til Aakirkeby
16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar
15. JUL 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Det sker ikke hver dag: Sjældent fund opdaget ved Arnager

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar
14. JUL 2018 • 14:32 FOR ABONNENTER
Leder: Når en god idé alligevel ikke er god
14. JUL 2018 • 14:32 FOR ABONNENTER

Leder: Når en god idé alligevel ikke er god

Mest læste