Efter rundkørselssagen: Venstre vil give bornholmerne mere direkte indflydelse
Den planlagte skulptur i Vibegårds Runddel udenfor Rønne

19. SEP 2017 • 09:26 • AF JAKOB MARSCHNER

Efter rundkørselssagen: Venstre vil give bornholmerne mere direkte indflydelse

Sagen om kunstværk eller lindetræ i Vibegårds Runddel udenfor Rønne sætter spørgsmålstegn ved, om kommunens nedsatte råd er demokratiske nok. Sagen gør det også påtrængende at lægge mere direkte indflydelse ud til bornholmerne.

Det mener Venstre i sit valgprogram op til kommunalvalget den 21. november.

"Vi har borgerpanel, bestyrelser, råd og forskellige andre organer, hvor borgeren kan gøre sin indflydelse gældende. Spørgsmålet er bare, om borgeren føler denne indflydelse eller føler der bliver lyttet", skriver Venstre i programmet.

Valgprogrammet rummer dog ingen konkrete og direkte bud på, hvordan flere bornholmere kan blive inddraget i et mere direkte demokrati på Bornholm. Men Venstre vil gerne være med til at finde dem.

"Ved konstitueringen efter et valg udpeges de personer, der skal sidde i de forskellige råd og bestyrelser. Som regel vælges dem, der har en vis indflydelse eller tilgang til den. Spørgsmålet er, om vi kan få en mere demokratisk tilgang til de nære beslutninger. Det vil vi gerne være med til", hedder det i Venstres valgprogram, der også nævner rundkørselssagen direkte.

"Et eksempel som alle kender er spørgsmålet om kunst contra Lindetræet i Vibegårds Runddel. Da kommunalbestyrelsen nedsatte sig i 2013 efter valget, blev der udpeget syv personer til at sidde i Kunst- og Kulturhistorisk Råd", skriver Venstre.

"Det er dette råd, der har besluttet at sige ja til kunstværket i rundkørslen. Denne beslutning har der ikke været folkelig opbakning til. I debatten blev der sat spørgsmålstegn ved dette råds ret til at udvælge kunst til det offentlige rum uden høring eller orientering af borgerne."

"I Venstre er medindflydelse vigtig, om det er i en bestyrelse, et råd eller anden organisering er underordnet, bare du føler medbestemmelse. Vi kan selvfølgelig ikke alle sidde i en bestyrelse eller lignende, men behovet for indflydelse er stort på Bornholm", hedder det også i Venstres valgprogram.

SENESTE NYHEDER

16. JUL 2018 • 19:11 FOR ABONNENTER
Rasmus Nøhr: Vi er bagud i musikbranchen og må tænke nyt
16. JUL 2018 • 16:58 FOR ABONNENTER
Bornholmerbus missede færgen efter kø på broen
16. JUL 2018 • 14:35 FOR ABONNENTER
Hele historien: Pia og Christian sagde ja til hinanden
16. JUL 2018 • 13:58
Udrykning til naturbrand
16. JUL 2018 • 13:50 FOR ABONNENTER
Mandagens leder: Kold krig eller varm luft?

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUL 2018 • 13:58
Udrykning til naturbrand
16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar

Mest læste