Haxthausen: Jeg blev dårligt behandlet men begik også selv en fodfejl
Foto: Jens-Erik Larsen

18. AUG 2017 • 09:26 • AF JAKOB MARSCHNER

Haxthausen: Jeg blev dårligt behandlet men begik også selv en fodfejl

Bo Haxthausen stiller ikke op ved kommunalvalget og træder også ud af bestyrelsen i Enhedslisten Bornholm. Det sker som konsekvens af, at partiet fredag morgen meldte ud, at det afbryder samarbejdet med ham.

– Jeg trækker mig fra Enhedslistens bestyrelse, og jeg trækker mig som kandidat til kommunalvalget. Men jeg fortsætter som medlem af kommunalbestyrelsen indtil 31. december, som om intet var hændt, siger Bo Haxthausen til Bornholms Tidende.

Enhedslisten begrunder sin beslutning med et dårligt samarbejde og med, at Bo Haxthausen ikke har betalt sin partiskat de seneste måneder. Haxthausen fortæller, at hans partiskat var på 45.000 kroner om året.

Bo Haxthausen bekræfter både, at samarbejdet har været dårligt og at han i foråret stoppede med at betale partiskat. Men han fortæller også, at han på begge punkter har sin egen version af, hvorfor samarbejdet blev dårligt.

– Det startede i forbindelse med vores opstillingsmøde i februar. Her blev jeg fuldstændig desavoueret og opstillet som nummer 4, hvad der betød, at jeg ikke ville have en jordisk chance for at komme ind i kommunalbestyrelsen, siger han.

– Efter der havde været uro og beskyldninger om, at jeg ikke lavede nok, kiggede jeg tilbage på, hvor mange timer jeg egentlig havde måttet tage fri fra arbejde for at få tid til politik. Jeg er blevet delvist kompenseret for tabt arbejdsfortjeneste, men min opgørelse viste, at der i alt var godt en måned, som jeg ikke var blevet kompenseret for, siger Bo Haxthausen.

– Jeg fik en spand lort i hovedet, der ikke var i overensstemmelse med min opfattelse af situationen. Så jeg reagerede ved at sige, at hvis jeg skal bruge 15-20 timer om ugen og betale den her voldsomme partiskat, så skærer jeg ned på det partipolitiske og koncentrerer mig om det kommunalpolitiske.

– Så ja: Det er fuldstændig korrekt, at jeg ikke har betalt partiskat siden februar. Men der er selvfølgelig også en begrundelse for, hvorfor jeg ikke har gjort det, siger Bo Haxthausen.

Bo Haxthausen fortæller, at de 45.000 kroner, som han ifølge sig selv hvert år betalte i partiskat til Enhedslisten, udgør en tredjedel af det samlede vederlag, han modtager som medlem af kommunalbestyrelsen, teknik- og miljøudvalget og bestyrelsen i Bornholms Energi og Forsyning. Beregnet på en sådan måde, at Bo Haxthausen selv betaler skatten af de 33 procent, han afleverer til partiet af sit vederlag.

Undervejs begik han dog en fejl, fortæller han også.

– Jeg kontaktede ikke bestyrelsen, før jeg besluttede at stoppe med at betale partiskat. Det var en dum fodfejl af mig. Det skulle jeg selvfølgelig have gjort. At jeg ikke gjorde det har heller ikke været befordrende for bestyrelsens forståelse for mit synspunkt, siger Bo Haxthausen.

Den snart tidligere lokalpolitiker havde sine grunde til at skære ned på bestyrelsesarbejdet i partiet. Men de grunde blev ikke godtaget i Enhedslisten, hvor andre medlemmer af bestyrelsen derfor blev utilfreds med hans arbejdsindsats, siger han.

– Jeg har arbejdstider, der indebærer, at jeg nogle dage skal op klokken 3 eller 4. Så kan jeg ikke sidde til bestyrelsesmøder, der slutter klokken 22. Så jeg har nogle gange forladt de møder noget før, og det har man ikke syntes var godt, siger Bo Haxthausen.

– Der er altid to parter i et samarbejde, og det her kører i høj grad også den anden vej, siger han.

Bo Haxthausen fortæller, at han endnu ikke har gjort op, om han fortsat vil være medlem af Enhedslisten, når han stopper i kommunalbestyrelsen til nytår.

– Det ved jeg ikke endnu, men jeg har i store træk været enig i Enhedslistens politik i de omkring 12 år, hvor jeg har været medlem. Det er praktiske og personlige ting, der gør sig gældende mellem os, for politisk er der ikke de store uenigheder, siger han.

Hvad vil du sige, hvis Alternativet eller SF skulle tilbyde dig en plads på listen til valget, hvis du bliver medlem hos dem?

– Så vil jeg sige, at det var rigtig pænt at tænke på mig, men nej tak: Jeg skal have en rigtig lang tænkepause nu.SENESTE NYHEDER

26. MAR 2019 • 18:17 FOR ABONNENTER
Store problemer i brugsen: Omsætningen falder drastisk
26. MAR 2019 • 16:49 FOR ABONNENTER
Poetisk modstand mod afklipning af Galløkken
26. MAR 2019 • 15:17
DAT: Onsdagstilbud til seniorer

MEST LÆSTE BORNHOLM

25. MAR 2019 • 14:50
Ledigt job på Christiansø

Mest læste

25. MAR 2019 • 20:05 FOR ABONNENTER

Godt år i Hasle IF – selv om medlemmerne er faldet fra

25. MAR 2019 • 13:49 FOR ABONNENTER

BHS-Almeborg vil overgå sig selv