Medbygger af ubåd: Ilt til et døgn, luge kan redde Peter Madsen som sidste udvej
Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix

11. AUG 2017 • 10:33 • AF JAKOB MARSCHNER

Medbygger af ubåd: Ilt til et døgn, luge kan redde Peter Madsen som sidste udvej

Opfinder Peter Madsen og hans passager kan redde sig selv ud af en luge i ubåden, der har været forsvundet siden i nat og nu eftersøges intensivt i Øresund. Men det vil være "absolut sidste udvej".

Det siger Peter Madsens ven Christoffer Meyer, der selv har været med til at bygge ubåden.

– Hvis man skal ud, mens ubåden er under vandet, så vil det kræve, at man fylder ubåden op med vand. Ellers vil trykket være for stort til, at man kan få lugerne op, siger han til Ritzau.

Modsat meldinger til Værnsfælles Forsvarskommando fra en skipper, der har sejlet ubåden, fortæller Christoffer Meyer samtidig, at det er muligt for to personer at overleve mindst 24 timer i ubåden, før luften bliver usund. Skipperen fortalte Forsvaret, at der var ilt til cirka 12 timer.

Hvis Peter Madsens forsvundne ubåd befinder sig på bunden af havet, har den ikke mulighed for at udsende et nødsignal for at vise sin position.

– Der er en radio om bord, men ubåden skal være tæt på overfladen for, at den virker. Er den neddykket bare få meter, kan vi ikke få kontakt med hende, siger Christoffer Meyer.

Han lægger samtidig til grund, at kun én person ud over Peter Madsen er ombord på ubåden. Værnsfælles Forsvarskommando fortalte tidligere på morgenen, at man ikke kender antallet af passagerer med sikkerhed.

– I den her situation, hvor forfærdeligt det end må være, så må de to mennesker bare væbne sig med tålmodighed og vente på, at de bliver fundet, siger Christoffer Meyer.

Også Christoffer Meyer beskriver Peter Madsen som en meget erfaren sejler, som kender ubåden ud og ind.

Det ville undre ham meget, hvis Peter Madsen var taget på en længere tur med ubåden, for det gør han normalt aldrig. Normalt sejler han lige omkring Københavns havn eller ude omkring Hven eller Flakfortet.

Ubåden har få gange sejlet til Bornholm, og den tur skulle Peter Madsen have taget sammen med Christoffer Meyer fredag. Men den tur blev aflyst allerede torsdag aften.

Christoffer Meyer talte sidste gang med Peter Madsen omkring 19.30 torsdag. Peter Madsen nævnte ved den lejlighed ikke, at han var på vej ud i ubåden med en journalist.


SENESTE NYHEDER

16. JUL 2018 • 08:01 FOR ABONNENTER
Aakirkeby Rideforening vender hjem til Aakirkeby
16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar
15. JUL 2018 • 19:09 FOR ABONNENTER
Det sker ikke hver dag: Sjældent fund opdaget ved Arnager

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUL 2018 • 05:51
Det larmer stadig i Spektakel-bar
14. JUL 2018 • 14:32 FOR ABONNENTER
Leder: Når en god idé alligevel ikke er god
14. JUL 2018 • 14:32 FOR ABONNENTER

Leder: Når en god idé alligevel ikke er god

Mest læste