Bedre online sikkerhed med en VPN-forbindelse

SPONSORERET AF E-GEAR.DK

Bedre online sikkerhed med en VPN-forbindelse

Samtidig med at digitale udstyrsenheder fortsætter med at få en stadig større involvering i vores daglige liv, så forøges også de regelmæssige tilfælde af hacking, uautoriseret adgang til vores data, malware infektioner, ransomware-angreb m.m.

Mens det er umuligt at formindske brugen af computere, laptops, smartphones og tablets, så er det på tide at styrke sikkerheden på vore digitale udstyrsenheder, ved at overvåge hvorledes de interagerer med internettet. Her kommer en VPN-forbindelse ind i billedet som et nyttige sikkerhedsværktøj.

Så når det drejer sig om sikkerhed og privatsfære på din computer, så burde du, bortser fra installation af antivirus software, overveje anvendelsen af en VPN (Virtual Private Network) på din computer, eller bærbare enhed, for at forblive anonym, tryg og sikker og for at beskytte din privatsfære. Du vil måske påstå, at VPN-løsninger kun kan være påkrævet til kommercielle netværk, eller til kontorer – men virkeligheden er, at det i vores tider er blevet således, at det er tvingende nødvendigt, at man som privatbruger kraftigt bør overveje at anvende en VPN-forbindelse på sin hjemmecomputer.

En VPN-løsning er vigtig for at blive usynlig, eller anonym på nettet. En VPN-løsning vil kryptere alle de data, som din computer sender, således at den ikke kan hackes, opsnappes og misbruges. Læs mere om internetsikkerhed og Internet Security løsninger hos e-Gear.dk.


Hvad er Virtual Private Network, eller VPN?

VPN står for Virtual Private Network og som navnet antyder, så er VPN en oprettelse af et privat netværk, der arbejder hen over offentlige netværk, så som internettet. Det anvendes hovedsageligt af firmaer, som beskytter deres følsomme data. VPN anvendes i vid udstrækning til at få adgang til de data på en computer, som fysisk ikke er på samme LAN. Det er imidlertid også en effektiv måde, til at sikre og kryptere kommunikation, når det upålidelige offentlige netværk anvendes.

Når du bruger en VPN-løsning, bliver din IP-adresse erstattet, eller maskeret og du bliver således gjort usynlig. Alle de data, som du sender er krypterede. Kort sagt, VPN-serveren fungerer som en uigennemtrængelig tunnel og står mellem din computer og hjemmesiden du besøger. Selv din internetudbyder er derfor ikke i stand til at spore dig, eller registrere din browserhistorik.


Hvorledes fungerer en VPN?

For at anvende et ”Virtual Private Network” skal du køre en VPN-klient. Der findes et stort antal VPN-klienter tilgængelige på markedet.

Når du har installeret VPN-løsningen på din computer, er det nødvendigt, at du logger ind med brugernavn og kodeord. Dette etablerer en forbindelse med en fjern VPN-server og skaber en VPN-forbindelse. VPN-forbindelsen bekræfter hvorvidt begge computere på netværket er autentiske og tillader forbindelsen mellem de to. Kommunikationen mellem disse to computere er krypteret og sikret.

Ikke kun de data, der bliver delt mellem de to computere sikres, men et Virtual Private Network sikrer også internetforbindelsen på din computer. Den sørger således for, at alle data sendt, eller modtaget af din computer bliver krypterede og sikrede.


Hvorfor anvende VPN til sikkerhed og privatsfære?

Som tidligere nævn opretter VPN en sikker og krypteret forbindelse mellem computerne. Derfor forbliver data altid skjult for nysgerrige øjne. Enhver trafik mellem din computer og en VPN-server forbliver uset.

Således er det næsten umuligt, at se denne datatrafik, eller endog ændre den. Naturligvis kan VPN-serveren se og registrere alle dine online aktiviteter. Imidlertid logger en VPN-server typisk ikke denne data eller deler den med tredjepart, til forskel fra browsere og andre enheder på internettet.

I almindelighed anvendes VPN-løsninger af folk til forskellige formål. Nogle af formålene er udtryk for gode hensigter, mens andre må betragtes, som illegale ifølge lovgivningen.

Disse indbefatter:

- At oprette fjernforbindelse med en organisations private netværk.

- Beskytte data, når der gøres brug af offentlig Wi-Fi.

- Holde sig skjult for regeringscensur, eller overvågning.

- At få adgang til Netflix og lig. streaming tjenester fra andre lande.

Imidlertid kan et af de mest markante og almindelige problemer, som man står over for i dag, blive klaret ved brug af VPN. Alle internetudbydere og store hjemmesider masseindsamler data om, hvad du foretager dig online. Denne indsamlede data tilvejebringer alle former for information om dig, så som hvad du sætter pris på, hvilke hjemmesider du besøger, hvor du bor, hvad tøj foretrækker, hvor du arbejder osv.

Undertiden bliver denne information solgt til online markedsfører – og dette sker uden dit samtykke.

Desuden er der farerne ved gratis Wi-Fi, som vi så vant til nu. Når du tilslutter til et offentligt Wi-Fi netværk, kan dine følsomme oplysninger, så som login til netbank, kreditkortoplysninger, online logins let blive hackede, eftersom disse netværk ikke er sikre.

VPN-løsninger anvender forskellige former for protokoller for at etablere sikre forbindelser. Det er bedst at vælge en VPN-løsning, som understøtter OpenVPN og undgår brug af andre protokoller, som PPTP, hvis du er bekymret angående privatsfære.

Hvis det er muligt for dig, at investere en vis sum penge, bør du for din sikkerheds skyld gå efter en betalt VPN-løsning – men de gratis versioner er også acceptable til et vist niveau. De fleste gratis VPN-løsninger giver dig en fastsat mængde af gratis data hver måned. Men nogle giver dig mulighed for at forøge denne kvote.


Mest læste