Skal du købe nyt hus? Vær opmærksom på dette

SPONSORERET AF SANTANDER CONSUMER BANK

Skal du købe nyt hus? Vær opmærksom på dette

Når du skal låne penge i banken til et nyt hus, er du så klar over alle de ting, som denne beslutning indebærer? For der kan være mange fælder, når du skal låne i banken. Dette måtte Julie Nielsen erfare, da hun skulle købe hus på Bornholm med sin mand for nogle måneder siden.

Læs hendes historie herunder samt hvad du skal være særligt opmærksom på i processen.

Møde med banken blev til benhård forhandling

For omkring tre måneder siden skulle Julie og hendes mand, Anders, til møde hos deres bank, da de gerne ville låne til et hus, som de havde forelsket sig i. De mødte glade op til mødet, men blev lidt overraskede, da de blev tilbudt en rente på 6,32 %.

Parret kunne sagtens stille de 5 % af boligens pris i egenbetaling, som boligkøbere skal kunne samt få et fordelagtigt realkreditlån på 80 % af prisen. Det var dog de sidste 15 % som manglede. Og her gælder det om at være kritisk, da det er her, at banken har mulighed for at tjene penge.
”Man tror jo, at ens bank vil os det bedste, men det er også bare vigtigt at huske på, at de selvfølgelig også skal tjene penge – og det er her, at de kan gøre netop dette,” lød det fra Julie Nielsen.

Men det er faktisk ikke et krav at kommende boligejere skal låne dette beløb i banken. Her er det muligt at undersøge sine muligheder andre steder. Så i stedet for at acceptere lånet på 6,32 %, fortalte parret deres bankrådgiver, at de ville forsøge at finde andre måder at betale de 15 % af husets pris. Eksempelvis ved at låne penge fra en nichebanke som Santander eller fra forældre og søskende. Ikke længe efter fik piben en helt anden lyd.

”Der gik nogle få dage herefter og så ringede telefonen. Det var vores bankrådgiver, der kunne tilbyde os en rente på 4,12 % lige pludseligt. Intet havde ændret sig økonomisk. Vi havde bare sagt, at vi ville forsøge at finde andre måder at skaffe de 15 %.”

Det er altså vigtigt at være kritisk, når din bank tilbyder dig en rente. Bare ved at have koldt vand i blodet fik Julie og hendes mand skåret mere end 2 % af deres rente. Dette kan løbe op til et kæmpe beløb over en 30-årig periode. Så husk at forhandle, inden I skriver under på noget.

Gode råd til hushandel

1. Det er muligt at forhandle
Dit realkreditlån er fast, men når din bank kommer med et tilbud, skal du se det som netop dette. Et tilbud. Hvis du spiller dine kort rigtigt, kan du spare en del penge over de næste mange år ved at have is i maven.

2. Vær opmærksom på bankens betingelser
Der kan være mange gebyrer og omkostninger til oprettelser, som du ikke havde set komme. Sæt spørgsmålstegn ved de ting, som ikke giver mening for dig. Måske du er heldig at spare en del penge.

3. Få overblik over dine udgifter
De fleste boligkøbere kan blive enormt overrasket over de mange regninger og betalinger, som de får. Penge bliver trukket fra mange steder, hvilket kan være enormt uoverskueligt for de fleste. Vær derfor forberedt på dette ved at sætte dig ind i hvilke betalinger, som du kan forvente. På denne måde sikrer du dig også, at der ikke sker fejl og du betaler for meget.

4. Læs altid papirerne igennem
Julie fortalte, at de skulle til at skrive under, da parret opdagede, at den gamle rente på 6,32 % stod på papirerne. Det viste sig, at være en intern fejl fra bankens side, men det viser bare, at der kan ske fejl med forskellige oplysninger. Sørg derfor for at alt er korrekt, inden du sætter din underskrift.

5. Tjek dine alternativer
Som eksemplet med Julie viste, så er det altid godt at undersøge alle alternativer. For banken forsøger naturligvis at tjene penge, og derfor kan du ligeså godt forsøge at spare penge. Undersøg om du kan låne de 15 % af boligens pris andre steder og få en lavere rente. Du kan eksempelvis benytte Santanders låneberegner her.


Denne artikel er sponsoreret af Santander Consumer Bank.


Mest læste

19. JAN 2019 • 19:17 FOR ABONNENTER

Frederik føler sig klar til Superligaen