Folkemødet giver folk lyst til at flytte til Bornholm
Foto: Berit Hvassum

18. JUN 2017 • 20:20 • AF ANETTE VESTERGAARD

Folkemødet giver folk lyst til at flytte til Bornholm

Forfatter, foredragsholder og medhjælpende bondekone Marianne Jørgensen bor på kanten af Limfjorden, i det som nogle ynder at kalde Udkantsdanmark.

Marianne Jørgensen har siddet med i fhv. minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansens Visionsgruppe 2030, og hun køber ikke den der med, at de danske yderdistrikter er ved at afgå ved affolkningsdøden:

– Udkant – det er bare geografi. For der sker en masse i vores område og mange andre steder, og det er det, der gør livet i ethvert samfund værd at leve: Fællesskabet. Det at gøre noget sammen. Men vi kæmper også for at overleve, siger Marianne Jørgensen.

– For hvis vi ikke gør noget, så lukker skolen, og så lukker Brugsen, og så bliver det sværere at komme af med sit hus – og så er det for sent at vende udviklingen.

Marianne Jørgensen, der blandt andet har udgivet den historiske slægtsroman ”De Tavse Vidner” og novellesamlingen ”Landsby, fortællinger”, har fingrene dybt nede i det lokale kulturliv i landsbyen Selde, blandt andet er hun involveret i det løbende kulturprojekt ”Skulpturer i det offentlige rum – Skulpturlandsby Selde”, og hendes erfaring er, at fælles, stedbundne projekter skaber sammenhold og overlevelseskraft i de små samfund.

– Men det kræver også handlekraft. Og her er Folkemødet et fantastisk eksempel på, hvad sammenhold og handlekraft kan skabe.

– Folk valfarter hertil, fordi der sker noget interessant. Og det er inspirerende, og det vokser, og det giver folk lyst til at flytte herover. Fordi der opstår et fællesskab omkring arrangementet, og det kan vi godt lide, fordi vi mennesker er flokdyr.

Når Marianne Jørgensen kommer tilbage til gården uden for Selde vil hun skrive en klumme til Landbrugsavisen om Folkemødet på Bornholm. Og den bliver positiv, lover hun.

– Jeg kommer tilbage næste år. Jeg har det, ligesom da jeg var au pair i London for 30 år siden og sad på en bænk i en park og bare lyttede. Forskellen er, at her får man lov til at blande sig. Både uforpligtende og forpligtende.

SENESTE NYHEDER

20. MAJ 2018 • 16:21
Brand i skraldespand
20. MAJ 2018 • 06:49 FOR ABONNENTER
Bureauejeren: Modeller fra øverste hylde kommer til Bornholm

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. MAJ 2018 • 07:58
Kopiband hyldede John Mogensen
19. MAJ 2018 • 11:51 FOR ABONNENTER

Spillested vil lave om på dødvande i musiklivet

Mest læste