Sådan undgår du malware på din computer

SPONSORERET AF AVG

Sådan undgår du malware på din computer

I dag er internettet oversvømmet med store mængder af ondsindet og uregerlig software som mange vil, med rette, betegne som malware – læs her hvordan du undgår og fjerner malware.

Bagmændene bag disse ondsindede programmer er cyberkriminelle, som generelt udvikler dem for at franarre personfølsomt data eller direkte penge fra intetanende computerbrugere. Det kan f.eks. ske ved at computerbrugeren downloader et falsk antivirusprogram som inficerer computeren og dernæst tvinger computerbrugeren til at betale løsepenge (ransomware) for at få åbnet deres computere op eller låst deres data op.

Vær opmærksom på, at mere end 640.000 domæner og næsten 5.8 millioner hjemmesider er inficerede med malware (og disse antal stiger dagligt). Du kan kontrollere statistikkerne over inficerede hjemmesider mere detaljeret på bla. Google Online Security Blog.

Computerbrugere bør være klare over, at surfing på betænkelige hjemmesider i høj grad forøger muligheden for, at deres computere bliver inficerede med spyware, malware og virus. Computerbrugere skal være særligt forsigtige, når surfing på hjemmesider omfatter noget af nedenstående:

Adult Content (her taler vi om hjemmesider med letpåklædte mennesker)
Software crack, key-gen etc. (som tilbyder “gratis” licenser til software)
P2P-klienter (ulovligt download af film, musik, software osv.)
Warez-sider (ulovligt download af gratis computerspil og software)

Hvis du lander på en betænkelig hjemmeside, så undlad at klikke på pop-ups, bannere eller andre dialogvinduer som kommer frem på din skærm. Hvis du bemærker disse pop-ups, så forlad hjemmesiden øjeblikkeligt. Hvis et pop-up vindue dukker op på din skærm, så er den bedste måde at lukke den på, at anvende en ALT+F4 kombination, eller at trykke på CTRL+ALT+DEL (og afslutte din internetbrowser).

For at forhindre malware i at infiltrere din computer, skal du sikre dig, at du har et legitimt antivirusprogram installeret med aktive ”real-time” forsvarsfunktioner. I dag indbefatter de fleste former for antivirusprogrammer funktioner som f.eks. firewall og antispam, som forhindrer malware og virus i at infiltrere dit system.

En anden hyppig infektionskilde er e-mailbeskeder, du skal derfor sikre dig, at du følger disse regler:

- Lad være med at åbne e-mail vedhæftninger fra ukendte, eller tvivlsomme afsendere.
- Scan altid vedhæftninger for sikkerhedsinfektioner, førend de downloades.
- Lad være med at klikke på links inden i tvivlsomme e-mails.


Hvordan kan du beskytte din computer mod forskellige infektioner?
Malwareinfektioner bliver sædvanligvis udspredt af falsk software, som udnytter sikkerhedssårbarheder i brugeres computere. Derfor bør du holde dit styresystem og dine installerede softwareprogrammer opdaterede, så din computer er mere modstandsdygtig over for forskellige sårbarheder og infektionskilder, som trojanske heste som ”smugler” infektioner ind via på overfladen legitime kilder.

Hyppige opdateringer af Flash, Java, din internetbrowser og sikkerhedsopdateringer til dit styresystem er livsvigtigt, eftersom anvendelse af en computer med forældet software i høj grad forøger mulighederne for, at systemet bliver inficeret med høj-risiko malware og spyware. Hvis du ønsker, at din computer friholdes for forskellige sikkerhedstrusler, anbefaler vi i høj grad et antivirusprogram.

Sådan fjerner du malware
Du bør installere et antivirusprogram på din computer til blokere for malware infektioner og hvis du allerede har en mistanke om, at din computer er inficeret er det nu din topprioritet. Der findes et væld af gratisprogrammer som lokker med at kunne fjerne malware og efterfølgende blokere for infektioner – her bør du stille dig kritisk an eftersom gratisprogrammer sjældent kan finansiere løbende malware-bekæmpelse. Sandheden er ofte, at disse gratisprogrammer er værdiløse og i nogle ekstreme tilfælde faktisk indeholder malware som en art trojansk hest og uheldige computerbrugere kan faktisk havne i den uheldige situation, at den gratis løsning de vælger viser sig at være selve infektionskilden.

For at være på den sikre side, så vil vi anbefale at du vælger et antivirusprogram som indeholder beskyttelse imod malware og alle former for virus, samt en firewall og et antispam filter. Alle lødige antivirusprogrammer indeholder nu om dage beskyttelse imod malware og virus, men firewall og antispam er ofte noget som kun findes i de antivirusløsninger som går under navnet ”Internet Security”.

Fordelen ved f.eks. en firewall er, at du får en funktion som analyserer alt datatrafik til og fra din computer. Det betyder, at hver gang du downloader data eller kommunikerer med internettet vil din firewall sørge for, at uønsket data ikke pludselige sniger sig ind på din computer. Datatrafik er en udpræget kilde til malwareinfektioner. Et antispam filter integreres med din e-mail klient f.eks. Outlook eller Thunderbird og analyserer alle de e-mails du modtager der – hvis der virus eller malware i nogle e-mails bliver de straks sat i karantæne. Samtidigt fanger et antispam filter alle farlige vedhæftninger og de farlige phishing e-mails som indeholder links til bedrageriske sider.

Udover et antivirusprogram, så husk også at holde dit styresystem opdateret løbende med alle sikkerhedsopdateringer og patches via Windows Update som sørger for, at alle disse softwarekomponenter, enhedsdrivere og sikkerhedsopdateringer bliver installeret korrekt.


21. JUN 2018 • 15:16 FOR ABONNENTER

Fiskerne: Ingen kan lide at blive overvåget

21. JUN 2018 • 14:36 FOR ABONNENTER

Fiskeriminister vil i fælles kamp mod sælparasitter

Mest læste