En introduktion til webhosting

SPONSORERET AF MINHOST.DK

En introduktion til webhosting

I dag har de fleste privatpersoner og firmaer deres egen hjemmeside eller webshop. Du kan nemlig nemt oprette din egen hjemmeside på CMS-platforme (Content Management System), så som WordPress, Joomla etc.

Disse platforme er overkommelige at arbejde med (ofte gratis) og utroligt nemme at anvende. Med kendskab til hosting af hjemmesider og andre relaterede services kan du nemmere navigere i de tekniske termer som uundgåeligt vil dukke op. I denne artikel vil vi gøre rede for webhosting for begyndere.

Hvad er webhosting?
En hjemmeside, eller website, er en samling af sider som rummer tekst, indhold, billeder, videoer etc. Webhosting betyder simpelthen en personlig hjemmeside, eller et firmas webshop, som er tilgængelig for offentligheden via internettet på server hos en udbyder af denne service. For at placere din hjemmeside på internettet, er du nødt til at lagre den på server. Du vil kunne leje, eller købe noget plads på en server hos en lang række af udbydere i Danmark og udlandet.

En server er i bund og grund en computer, hvor du køber plads og lagrer dine hjemmesider. Den ekspederer din hjemmeside over internettet til brugerne og besøgende. Disse servere bliver stillet til rådighed af webhosting selskaber.

Webhosting er udført et selskab, som leverer plads på en server for at være vært for din hjemmeside på internettet. Store webhosting selskaber har deres egne servere, eller datacentre, hvor de er værter for et stort udvalg af hjemmesider og webshops, men de mindre webhosting selskaber har ofte ikke egne servere. De lejer servere fra et stort webhosting selskab og videresælger plads under eget brand. Disse hosts kaldes resellers og denne service kaldes videresalgs-hosting.

De funktioner som leveres af webhosting selskaber
Nedenstående anføres nogle basale funktioner som bliver leveret af webhosting selskaber.

Lagerplads: lagerplads (disk space er den engelske betegnelse) refererer til mængden af lagringsplads leveret af webhosting selskabet. Lagerpladsen er udgangspunktet for lagring af dine hjemmesider og dit indhold – kort fortalt, så er det alle sider som rummer tekst, billeder, videoer, og lignende indhold etc. Et webhosting selskab leverer denne lagerplads/diskplads til både privatpersoner og alle størrelser af firmaer alt efter deres behov.

Båndbredde: båndbredde (eller bandwidth på engelsk) refererer til den mængde af datatrafik og hastighed som det er tilladt at overføre mellem din hjemmeside, dine besøgende/brugere og internettet. Hver gang en besøgende er inde på din hjemmeside udveksles indhold, og det kan være den besøgende downloader en PDF-fil med din prisoversigt eller afspiller en video – alle disse handlinger bruges der datatrafik og båndbredde på. Webhosting selskaber leverer særskilte niveauer af båndbredde. Jo mere båndbredde din hjemmeside har, desto hurtigere vil den være at indlæse. Hvis din hjemmeside har en større mængde grafik, videoer, download af data eller tunge sider, så vil du have behov for større båndbredde og større lagringsplads.

Programmeringssprog: Webhosting som leveres af en webhosting selskaber indbefatter programmeringssprog, så som HTML, PHP, ASP, Python, Perl scripts med MySQL, MSSQL databaser. Alle disse tekniske betegnelser kan man hurtigt opgive overfor, men her er det vigtigt at vælge en hosting løsning som har automatiseret disse opgaver. Medmindre du planlægger at programmere direkte på den server som bliver stillet til rådighed for dig, skal du ikke bekymre dig om disse tekniske aspekter.

Oppetid: dette er en betegnelse for det tidsforløb, som en server har været aktiv (og online) i og har kørt uden nedetid. Hvis et webhosting selskab har en høj procent af oppetid, betyder dette, at deres servere er aktive og tilgængelig – det siger sig selv, at hvis du driver en webshop skal du efterstræbe en webhosting som har tæt på 100 procent oppetid. De fleste webhosting selskaber tilbyder 99.99% oppetid, hvilket betyder, at en hjemmeside vil være ”nede” cirka 8,8 timer ned på et år.

Support: support og teknisk assistance er en af de vigtigste funktioner, som du skal være opmærksom på, når du vælger webhosting. Et webhosting selskab skal yde hurtig kundesupport via chat, telefon eller e-mail og selvsagt hurtigt løse dine problemer vedrørende din hjemmeside eller webshop.

Priser/omkostninger: Du skal sikre dig, at dit webhosting selskab ikke pålægger ekstra betaling for basale funktioner – det kan være support som du bør have gratis adgang til i et vist omfang. Du skal også være opmærksom på om der er gebyrer på datatrafik eller hvilken periode du binder dig for – her er tre til tolv måneder normen alt efter størrelsen på den webhosting du bestiller. Der vil ofte være opstartsgebyr, hvis du bestiller en større server som dækker klargøring af serveren – her bør du altid bede om at få sløjfet dette gebyr imod at du binder dig for et par ekstra måneder. Du skal også altid kontrollere, at der ikke er nogle skjulte krav i din hosting kontrakt.

De forskellige former for webhosting
Webhosting selskaber tilbyder forskellige former for web hosting services efter hjemmesidens størrelse og behov. Generelt er der fire typer af webhosting løsninger:

Shared Hosting – delt-hosting
Virtual Private Servers (VPS) – virtuel privat server
Dedikeret Server Hosting – dedikeret server
Cloud Hosting – cloud-baseret server

Her vil vi kort forklare om forskellige former for løsninger.

Shared Hosting: ved denne form for webhosting deler forskellige hjemmesider plads på en enkel server. Dette er en omkostningsbegrænset løsning indenfor hosting. Denne form for hosting er bedst for personlige og private hjemmesider, mindre firmaer, samt hjemmesider med lav datatrafik og besøgende. Det er et økonomisk smart valg af webhosting, fordi serveromkostninger deles mellem flere brugere. Ved delt hosting sparer hjemmesiderne serverressourcer, så som processor, hukommelse, harddiskplads og båndbredde – i sagens natur vil disse delte ressourcer så give hver hjemmeside mindre samlet set og derfor er prisen på delt-hosting derfor meget lavere end at eje en server selv.

Virtual Private Server (VPS): VPS-hosting opdeler en server i forskellige virtuelle servere. De virtuelle server tilbyder dig en server med dedikeret IP-adresse og tilhørende ressourcer. Brugere har rodadgang til deres virtuelle server. Denne løsning leverer funktioner ligesom en dedikeret server – men til lavere omkostninger. Denne løsning kaldes således også virtuelt dedikeret server. VPS hosting er meget populær lige fra små firmaer til selskaber i stort format.

Dedikeret Server Hosting: Med dedikeret server webhosting vil du få din helt egen server og kun din hjemmeside bliver lagret på serveren. Du har fuld kontrol over serveren. Denne form for webhosting er bedst for store hjemmesider, fordi de behøver flere ressourcer, så som båndbredde, diskplads og processor. Ved dedikeret webhosting er behandlingshastigheden høj, frem for de andre hosting løsninger. Med dedikeret server hosting kan trafik fra andre hjemmeside ikke påvirke din hjemmesides hastighed, så du behøver ikke at bekymre dig om tidsspild. En dedikeret server er klart den mest sikre og pålidelige løsning.

Cloud Hosting: Ved cloud webhosting er forskellige servere forbundet med hinanden. Dette er baseret på ”Service on Demand”. Du kan bestille og bruge ressourcer, som kræves til din hjemmeside f.eks. hukommelse og lagerplads efter behov. Du kan tilføre flere ressourcer og opgradere hastighed osv., når som helst du forventer større trafik. Dette er en meget omkostningsbesparende måde. Cloud-baseret webhosting er baseret på mantraet ”betal, efterhånden som det er nødvendigt”. Det betyder, at webhosting selskaber kun vil kræve betaling for de ressourcer, som du faktisk bruger. Det betyder også høj grad af mulighed til at håndtere intens datatrafik.

Disse er de almindeligst anvendte webhosting løsninger. Du bør vælge den hosting løsning som passer ind i dit setup eller din forretning. Hvis du har en lille, personlig hjemmeside bør du vælge delt-hosting eller cloud-baseret hosting. Hvis du har en virksomhed af medium størrelse med tilhørende webshop, så kan du gå efter VPS webhosting. Hvis du har større webshop, så bør du vælge dedikeret server webhosting.

Linux og Windows webhosting
Windows og Linux er de mest populære operativsystemer hvorpå servere kører. Linux er et open-source operativsystem. Linux understøtter programmeringssprog så som Perl, Python, PHP og MySQL database. Mens Windows understøtter programmeringssprog så som ASP, ASP.NET og MSSQL database.

Linux hosting er meget populær blandt forskellige virksomhedsstørrelser, fordi dette operativsystems omkostninger er mindre end ved Windows operativsystemet. Derimod er Windows hosting mere brugervenlig end Linux hosting. En hjemmeside som er udviklet til at blive lagret på Linux server kan også blive lagret på Windows server. Men Linux hosting er ikke kompatibel med Microsoft teknologi. Både Windows og Linux tilbyder samme sikkerhed for din hjemmeside. Du kan vælge Windows, eller Linux hosting i overensstemmelse med din hjemmesides behov. Hvis en hjemmeside behøver Windows applikationer, så skal du vælge Windows hosting og omvendt.

Læs mere om webhosting og servere hos Minhost.dk


21. JUN 2018 • 15:16 FOR ABONNENTER

Fiskerne: Ingen kan lide at blive overvåget

21. JUN 2018 • 14:36 FOR ABONNENTER

Fiskeriminister vil i fælles kamp mod sælparasitter

Mest læste