Gode råd til hvordan du finder din drømmeuddannelse

SPONSORERET AF STUDENTERGUIDEN

Gode råd til hvordan du finder din drømmeuddannelse

Rigtig mange unge oplever, at det kan være svært at finde sin drømmeuddannelse, fordi der er så mange valgmuligheder. Mange har vist siden, de var små, hvilken uddannelse de ville vælge, men endnu flere har slet ikke nogen ide om, hvad de vil søge ind på. Tidligere var det normalt at blive inden for samme branche som sin mor eller far, men i dag er de mange valgmuligheder med til at sørge for, at de unge søger ad helt andre veje. Tendensen er dog, at flere er bange for at springe ud i en uddannelse, for hvad hvis man vælger forkert?

– Det er vigtigt at huske på, at livet ikke stopper, hvis man vælger en uddannelse, der bare ikke lige passer til en. Du har altid mulighed for at skifte undervejs, så du ender med at lave noget, du godt kan lide.

At finde den helt rigtige uddannelse kræver et stort forarbejde, og der er flere måder hvorpå, man kan finde frem til sin drømmeuddannelse. Der findes ikke en rigtig løsning på at finde drømmeuddannelsen, men der er en lang række værktøjer, som man kan benytte i jagten på at finde det helt rigtige uddannelsesvalg.

Sådan kommer du i gang
Synes du også, at mange af uddannelserne ligner hinanden? – Et godt sted at starte med er at finde ud af, hvilke interesser, du har. Oftest søger de unge efter uddannelsen først, men det kan være en god ide at starte med at finde ud af, hvilket job man gerne vil have, da det kan være lettere at forholde sig til for derefter at kunne tilpasse sig en uddannelse. Jobkompasset på ug.dk er en overskuelig oversigt over, hvilke jobmuligheder der er efter din uddannelse inden for de forskellige brancher. Under hver jobfunktion kan du læse mere om, hvilken uddannelse det kræver at have.

Er du helt på bar bund og søger efter inspiration, har du mulighed for at tage en uddannelsestest, som kun tager få minutter at lave. Du vil blive stillet en række spørgsmål, og ud fra dine svar vil du til sidst få af vide, hvilken uddannelse, der vil passe bedst til dig. Når du har fået dit resultat, kan du derefter søge efter nærmere informationer omkring uddannelsen.

Forudsætningen for at finde den rigtige uddannelse er, at du bruger en del tid på at researche, så du får kendskab til de vigtige informationer, du bør vide. På ug.dk er der et stort overblik over de mange uddannelser uanset, om du leder efter en erhvervsuddannelse, videregående uddannelse osv. Her kan du finde informationer om adgangskravene, hvilke muligheder, der er i fremtiden, hvilke uddannelsesinstitutioner, der tilbyder uddannelsen osv.

Når du har fundet en uddannelse, der vækker din interesse, er det en god ide at finde mere specifikke informationer omkring selve uddannelsen. Det kan du gøre på de forskellige skolers hjemmesider, hvor du kan se, hvilke fag du skal have, hvornår du kan søge, hvilke muligheder, der er undervejs osv.

Et godt forarbejde er ikke altid nok, og derfor er der mange uddannelsessteder, der tilbyder unge at komme ud og opleve, hvordan det er at være studerende for en dag på de forskellige uddannelser. Det er en gylden chance for dig at tage, hvis du ikke er helt sikker og har mod på at finde ud af, om det kunne være drømmeuddannelsen. Her har du også mulighed for at spørge til råds hos studievejledere og studerende, så du kan få fjernet den tvivl, der har sat sig fast.

Ansøgningsfrister
Ansøgningsprocessen er det sidste led i at få drømmeuddannelsen, og her er der nogle praktiske ting, som er vigtige at vide. Ønsker du at søge ind på en videregående uddannelse er der nogle særlige ansøgningsfrister afhængigt af, om du søger ind på kvote 1 eller 2, og dem kan du læse mere om på www.ufm.dk. Har du fundet flere uddannelser, skal du prioritere dine ansøgninger efter hvilken rækkefølge, du ønsker at søge i, hvorefter du kun vil blive tilbudt én uddannelse. Er det ikke en videregående uddannelse, gælder der nogle andre regler for ansøgningsfristen, og du skal derfor gå ind på de enkeltes skolers hjemmesider for at se nærmere.

Når du skal vælge din fremtidige uddannelse, er det en god ide at lytte til din mavefornemmelse. Det er kun dig, der skal tage valget, og derfor skal det føles helt rigtigt. Husk på, at der ikke er et rigtigt eller forkert valg af uddannelse, og det kan tage tid - måske længere tid, end du lige regner med, men det er også oftest det, der belønner sig i sidste ende.


21. MAJ 2019 • 11:10 FOR ABONNENTER

Miljøet mellem husene er med i ny lokalplan

21. MAJ 2019 • 11:08 FOR ABONNENTER

Byforening er tilfreds med ny lokalplan

Mest læste