Er der en rekord på vej? Tårnhøj vurdering på maleri af bornholmermaler
Se hele billedet under artiklen. Fotos: Bruun Rasmussen

13. MAJ 2017 • 14:17 • AF TOMMY KAAS

Er der en rekord på vej? Tårnhøj vurdering på maleri af bornholmermaler

Rekordhammerslaget på 550.000 kroner er måske inden for rækkevidde, når Bruun Rasmussen i starten af juni har et af bornholmermaleren Olaf Rudes mest eftertragtede billeder under hammeren.

Auktionshuset har netop lanceret kataloget til sommerens internationale auktion, og her er blandt andet en kubistisk opstilling af Olaf Rude fra omkring 1919-1920 at finde.

Vurderingen lyder på 500.000 kroner, og der skal således ikke så meget kamp om buddene til, før Bruun Rasmussen kan fremvise en ny rekord for kunstneren.

Rude og Bornholm
Det var først i 1930, at Olaf Rude bosatte sig på Bornholm. Han indledte dog sin fascination af Bornholm i netop året 1919, og i starten af 1920'erne indrettede han atelieret Havkatten i Allinge.

Det er hans kubistiske billeder, der er i højest kurs – en stilart, Rude forlod i 1920 for i stedet at kaste sig over "en langt mere løs stil, hvor kolorismen blev det primære i en dyrkelse af især landskabet som motiv", som Lars Kærulf Møller, direktør på Bornholms Kunstmuseum tidligere har udtrykt det.

Olaf Rudes landskabsmotiver når ikke tilnærmelsesvis priser som dem, der er på hans kubistiske billeder.

Rude og opstillingerne
Skulle det blive til en ny rekord for billedet, som sælges hos Bruun Rasmussen den 6. juni, så slår den en anden opstilling fra 1919, hvor hammerslaget som nævnt lød på 550.000 kroner – oven i de nævnte priser skal i øvrigt lægges 30 procent købersalær.

Og der er en ganske særlig grund til, at det er opstillingerne, som auktionspublikummet synes bedst om:

– I opstillingerne demonstrerer Rude sin uovertrufne evne til at skabe kompositorisk klarhed. Det indbyrdes samspil mellem frugter, fade, bord og potteplante udgør et geometrisk afsæt i billedet, en nordisk fortolkning af kubismen, hvis balance underbygges ved den nøje afstemte samklang mellem palet og flade, forklarer auktionshuset Bruun Rasmussen i kataloget.

– Publikums første bekendtskab med de farverige opstillinger finder sted på Grønningen i 1917. Udstillingen bliver et gennembrud for Rude, og opstillingerne fra den periode har siden da været eftertragtede højdepunkter i kunstnerens produktion.

Se billedet i sin helhed herunder:
Mest læste