Naturstyrelsen: Bekymrende lavt antal orkidéer blomstrer i år
Her er det hyldegøgeurter fra Langebjerg – rød og gul. De snehvide blomster er kornet stenbræk. Foto: Michael Stoltze, Naturstyrelsen

12. MAJ 2017 • 14:19 • AF ANDERS LILJEROTH

Naturstyrelsen: Bekymrende lavt antal orkidéer blomstrer i år

Naturstyrelsen Bornholm har været ude og tælle, hvor mange hyldegøgeurt, en af danmarks sjældneste orkidéer, der blomstrer på Bornholm i år.

Tallet er bekymrende lavt, på trods af, at Bornholm regnes for hyldegøgeurtens vigtigste bastion i Danmark.

Det skriver naturvejleder Michael Stoltze, på Naturstyrelsens hjemmeside.

– På Naturstyrelsens arealer på Bornholm findes hyldegøgeurten for tiden kun på Langebjerg ved Sandvig. Vi har optalt 19 blomstrende individer i 2017. Det er en bekymrende lille bestand, og planterne er små og spinkle.

Populært kaldes den sjældne orkidé Adam og Eva. Den blomstrer i maj, og optræder i både pupurrøde, gule og orangerøde former. Den findes især på Bornholm, hvor den dog er i tilbagegang.

Der er 35 arter af vilde orkidéer i den danske natur. De er alle fredede, og mange af dem er ganske prangende og smukke. Andre er små med uanselige, grønlige blomster. Flere af arterne er meget sjældne.

– Man skal være forsigtig ikke at træde på de fredede planter, hvis man besøger stedet. Hyldegøgeurten har været på Hammeren, hvor vi håber, den vil etablere sig igen som følge af den nuværende pleje. Der er også mulighed for, at den dukker op i området omkring Hammersholm, skriver naturvejlederen.

SENESTE NYHEDER

17. JAN 2018 • 19:30 FOR ABONNENTER
Erfarne kræfter skal sikre Allinge Jazzfestival
17. JAN 2018 • 16:35 FOR ABONNENTER
Åvangsskolen har en plan for et bedre arbejdsmiljø

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. JAN 2018 • 13:11
Bornholm får 25 statsjob

Mest læste